Dragalin, chemată în judecată: „Sunt foarte multe plângeri împotriva mea. Simt presiuni de peste tot”
Full Article 4 minutes read

Dragalin, chemată în judecată: „Sunt foarte multe plângeri împotriva mea. Simt presiuni de peste tot”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că mai multe plângeri ar figura, în prezent, pe numele său, atât în adresa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cât și în adresa Inspecției procurorilor. Mai mult, procurorul șef de la Anticorupție a recunoscut, într-un interviu pentru NM, că a fost chemată în judecată, recent. „Lucrul nostru deranjează”, a spus Dragalin, refuzând să ofere mai multe detalii despre plângerea care a ajuns pe masa judecătorilor.

Șefa PA susține că nici CNA, nici Inspecția procurorilor nu a căutat-o pentru declarații sau informații suplimentare, după ce în adresa instituțiilor au parvenit plângeri pe numele său, urmare a înregistrării audio scursă în spațiul public. Dragalin recunoaște că acestea sunt doar „câteva” dintre plângerile care sunt la moment pe numele său „peste tot”, nu doar la CNA, CSP sau Inspecția procurorilor.

„Sunt foarte multe plângeri împotriva mea. În spațiul public au ajuns unele dintre ele, dar vă pot spune că eu am trecut prin proceduri disciplinare. Când ești șeful PA, ești atacat și vor fi foarte multe plângeri, din punctul meu de vedere, nefondate, la care eu trebuie să răspund prin procedurile care există. Asta se întâmplă de 10 luni”, a declarat șefa PA, Veronica Dragalin, într-un interviu pentru NM.

Mai mult, Dragalin recunoaște că a fost dată în judecată. Șefa PA spune că a fost înștiințată că o plângere pe numele său a ajuns pe masa judecătorilor printr-o scrisoare. „Vedem ce se întâmplă mai departe”, a declarat Dragalin, refuzând să ofere mai multe informații la subiect.

„Atunci când suntem în funcțiile acestea – eu, ca șef, dar și orice alt procuror anticorupție – noi suntem în permanență criticați public. Sunt multe-multe plângeri depuse peste tot, CSP, inspecții. Eu am fost chemată în judecată recent. Noi suntem foarte expuși, pentru că munca pe care o facem, lucrul nostru deranjează foarte mulți oameni și atunci aceștia sunt interesați să ne denigreze”, a declarat Dragalin.

Întrebată cum comentează sesizarea deputaților BCS Diana Caraman și Valeriu Muduc în adresa CSP și a Inspecției procurorilor, Dragalin a declarat că plângerea celor doi parlamentari nu este „cu nimic” diferită de alte plângeri depuse pe numele său.

„Eu simt presiuni de peste tot, mai bine spus. Faptul că acești doi deputați au depus o plângere nu este cu nimic diferit decât o plângere depusă de o altă persoană. Sunt și inculpați care depun plângeri împotriva mea, condamnați care depun plângeri împotriva mea și a altor procurori anticorupție… Aceste lucruri pe mine nu mă surprind, eu știam că vor fi. Din punctul meu de vedere, ca persoană care a activat într-un alt sistem de justiție, vă pot spune că protecția acordată procurorilor din Moldova sunt cu mult mai slabe decât în SUA. Din păcate, în Moldova, noi, procurorii, suntem foarte expuși și legea nu ne protejează suficient de bine”, a conchis șefa PA.

P.S: Interviul NM cu șefa PA, Veronica Dragalin, va fi făcut public, în curând, pe site-ul newsmaker.md.

***

Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție a ajuns în vizorul Inspecției Procurorilor, după și-ar fi avertizat public subalternii în cadrul unei ședințe la PA, care a fost înregistrată pe ascuns, iar ulterior s-a scurs în spațiul public. Sesizarea a fost depusă de doi deputați din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Este vorba de deputata Diana Caraman și Valeriu Muduc. În adresarea lor, parlamentarii reclamă comportamentul „necorespunzător” față de procurorii din cadrul PA și cer examinarea înregistrărilor audio scurse în mediul online, precum și acțiunile procurorului șef de la Anticorupție, care își avertizează subalternii corupți cu percheziții și chiar rețineri. Între timp, o casă de avocatură din Chișinău i-a cerut șefului CNA, Iulian Rusu, în baza aceleiași înregistrări audio, să inițieze un proces contravențional în privința Veronicăi Dragalin, pe motiv că l-ar fi favorizat pe adjunctul său, Vasile Plevan, după ce fostul șef al APP Alexandru Mustață s-a plâns pe el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: