NewsMaker / Andrei Mardari

Dragalin, acuzată de favoritism față de un angajat bănuit de corupție. Un avocat cere șefului CNA să pornească o anchetă

O casă de avocatură din Chișinău îi cere șefului CNA, Iulian Rusu, să inițieze un proces contravențional în privința șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, pe motiv că ar fi favorizat un procuror din cadrul PA, bănuit de acte de corupție. Se întâmplă după ce șefa PA a recunoscut, în cadrul unei ședințe cu subalternii săi, că ar fi recepționat o scrisoare din partea directorului APP, Alexandru Mustață, în care indică că procurorul Vasile Plevan ar fi fost implicat într-o schemă de corupție. Dragalin a susținut că Musteață și-ar fi cerut scuze și ar fi încercat să retragă numele lui Plevan din scrisoarea remisă, de asemenea, în adresa PG, SIS și a Comisiei Pre-Vetting, după o discuție particulară, în biroul său.  

„După ce am vorbit eu cu dânsul jumătate de oră, omul ista şi-a cerut şi scuze, vroia să-şi ceară scuze de la Vasile Plevan, vroia să scrie altă scrisoare, m-a întrebat pe mine ce să scrie el în altă scrisoare către Comisia Pre-Vetting, cum poate el să repare tot ce a făcut până acum. „Vă rog, vă rog, vă rog”. Şi eu i-am spus lui să-şi găsească un avocat. Şi eu vreau voi cu toții să atrageți atenția la ce se va întâmpla omului aceste mai departe. Unde o să ajungă Alexandru Musteaţă de la APP. Pe Telegram deja a apărut că el urmează să fie dat afară. Vă rog să urmăriți atent ce i se va întâmpla acestui om pentru ce a făcut el. Pentru că persoanele care se ocupă cu așa chestii o să fie trași la răspundere”, a declarat Dragalin în cadrul discuțiilor cu procurorii PA.

În contextul celor expuse, avocatul Igor Hlopețchi cere CNA pornirea procesului contravențional, în temeiul art. 440 Cod contravențional, pe numele Veronicăi Dragalin, pentru verificarea corespunderii conduitei sale cu semnele constitutive ale componenței de contravenție de la art. 3131 Cod contravențional cu denumirea marginală de favoritism.

„Deși dumneaei a recepționat o sesizare din care rezultă o bănuiala rezonabila că a fost comisă o infracțiune, la presupusa instigare a cet. Plevan Vasile, aceasta nu a dispus examinarea circumstanțelor descrise prin prisma unui proces penal, ci l-a chemat la sediul Procuraturii Anticorupție pe autorul sesizării, asupra căruia a făcut presiuni și s-a expus depreciativ asupra sesizării sale. (…) Dragalin Veronica prin acțiunile sale a încercat să constrângă autorul sesizării, ca sa renunțe la constatările sale în privința cet. Plevan Vasile, pentru a influența decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care după intenția făptuitoarei urma să se materializeze printr-un act administrativ favorabil cu caracter individual în interesul cet. Plevan Vasile”, anunță casa de avocatură.

Amintim că în dimineața zilei de 14 iunie, presa a făcut publică o scurtă secvență dintr-o ședință a Veronicăi Dragalin cu angajații PA. Reprezentanții PA au confirmat, într-o reacție pentru NM, autenticitatea înregistrării audio. În reacție Dragalin a spus că secvența anterioară ar fi fost scoasă din context și a cerut autorului înregistrării să publice conținutul întregii discuții. Mai târziu, pe rețelele de socializare a fost publicată versiunea integrală a interceptării. Conform înregistrării, procurorul șef de la anticorupție își avertizează angajații corupți că va veni vremea în care vor răspunde pentru faptele comise și lasă să se înțeleagă că nu va permite defăimarea nefondată a PA, a sa personal sau a procurorilor integri. Drept exemplu, Dragalin oferă exemplu șefului APP, Alexandru Mustață. Potrivit ei, acesta ar urma să fie demis pentru denigrarea unui procuror PA.

Avertizările șefei PA nu au fost trecute, însă, cu vederea, la Chișinău. Pe marginea subiectului s-au expus atât mama procuroarei, cât și politicieni sau experți. Dacă unii au criticat-o pe Dragalin pentru declarațiile făcute, alții au încurajat-o să continue lupta cu corupția inclusiv în sistemul justiției. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: