Duma de Stat pregătește un document care vizează Transnistria. Este menționată Maia Sandu și România (DOC)
Full Article 3 minutes read

Duma de Stat pregătește un document care vizează Transnistria. Este menționată Maia Sandu și România (DOC)

Fracțiunea Partidului „Edinaya Rossia” din Duma de Stat a Federației Ruse a propus deputaților să examineze și să adopte un document cu privire la „Planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, care duc la sabotarea reglementării conflictului transnistrean”. În cadrul acestuia, președinta Maia Sandu și autoritățile de la Kiev sunt acuzați că ar „bloca” Transnistria și ar „distruge operațiunea de pacificare”. Deputații ruși au propus „să ajute cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria” prin trimiterea unui lot de vaccinuri împotriva coronavirusului, precum și adoptarea unor măsuri care ar simplifica accesul produselor din stânga Nistrului pe piața rusească.

Deputații Partidului „Edinaya Rossia” au propus Dumei de Stat să adopte un document prin care sunt condamate „acțiunile președintei Maia Sandu și a autorităților ucrainene” în relația cu Transnistria. Proiectul a fost înregistrat pe 15 iunie. Nu este deocamdată clar când va fi examinat.

„Criza politică internă care s-a produs în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc în 2020, însoțite de implicarea deschisă a României, SUA și a altor state din vest, nu a fost soluționată și se adâncește pe măsura apropierii alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Forțele politice care o susțin pe președinta Maia Sandu fac uz de orice posibilitate pentru blocajul Transnistriei și a procesului de negocieri, precum și distrugerea mecanismului justificat al operațiunii de pacificare din regiune”, se arată în document.

De asemenea, deputații au menționat rolul autorităților ucrainene în „acutizarea conflictului” din jurul Transnistriei. Mai mult, aceștia susțin că prima vizită efectuată de Maia Sandu la Kiev, în calitate de președinte, care a avut loc în luna ianuarie 2021, a fost dedicată anume „coordonării acțiunilor împotriva Transnistriei”.

De asemenea, parlamentarii ruși prognozează că, din 1 septembrie, este posibilă „perspectiva sistării transportului și aprovizionarea populației Transnistriei”. Mai mult, aceștia insistă asupra „planurilor Moldovei, din 11 iulie, de a introduce un control vamal minuțios la punctul de trecere Cuciurgan”.

„Acest lucru amenință cu restricționarea activității economice a Transnistriei, inclusiv livrarea de medicamente și produse alimentare”, se mai arată în proiectul elaborat de Edinaya Rossia.

Deputații ruși au mai indicat că „aceste acțiuni sunt calificate drept o amenințare pentru pacea, stabilitatea și interesele cetățenilor ruși din regiune”.

Autorii inițiativei au propus ca guvernul Rusiei să acorde ajutor Transnistriei sub formă de vaccin anti-Covid, echipamente medicale și să adopte un regim special pentru accesul produselor transnistrene pe piața rusească. De asemenea, se propune îmbunătățirea mecanismului privind asigurarea cetățenilor ruși din Transnistria cu pensii, conectarea Transnistriei la sistemul de plată „Mir” pentru asigurarea locuitorilor ruși ai regiunii cu garanții sociale.

Menționăm că Partidul „Edinaya Rossia” colaborează din 2017 cu Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). La sfârșitul lunii aprilie 2021, un lot de vaccinuri Sputnik V, care a ajuns în Moldova în calitate de ajutor umanitar din partea Rusiei, a fost însoțit de deputatul Dumei de Stat din partea formațiunii „Edinaya Rossia” Victor Seliverstov.

„Parlamentul Moldovei și PSRM s-au adresat președintelui Rusiei Vladimir Putin cu rugămintea de a le fi acordate vaccinuri anti-Covid. Președintele Vladimir Putin a răspuns rapid și direct la această rugăminte, iar Partidul „Edinaya Rossia” s-a alăturat inițiativei”, a declarat atunci Seliverstov.

Проект в Госдуме РФ по Приднестровью by newsmakermd on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: