Dumitru Diacov înființează un bloc. În Moldova începe lupta pentru centrul politic

Forțele politice extraparlamentare au început pregătirile de un nou sezon politic: primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat despre înființarea unui partid pro-european, iar președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov încearcă să înființeze un bloc politic de centru.

Peisajul politic moldovenesc, care se transformă rapid sub influența războiului din Ucraina și a problemelor social-economice, îi obligă pe politicienii din Moldova să se regrupeze înainte de un nou sezon politic: peste un an, vor avea loc alegerile locale, iar peste doi – cele prezidențiale. Scăderea ratingului partidului de la guvernare PAS pe fondul creșterii prețurilor și a crizei energetice plus criza de pe flancul politic de stânga creează mai mult spațiu politic liber și pe stânga, și pe dreapta. Dezamăgiți de partidul de la guvernare și încetând să mai aibă încredere în opoziția parlamentară, alegătorii creează o cerere politică pentru care încă nu s-a format oferta. Toate acestea îi impun pe politicienii din Moldova să caute modalități de a-și îmbunătăți pozițiile de start înainte de viitoarele competiții politice.

Cum Dumitru Diacov reînvie centrul politic

Se pare că președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov și-a stabilit scopul de a reanima centrul politic moldovenesc și de a aduna rezerva regională de personal a PDM sub drapele politice noi. Fundația pentru Democrație și Progres pe care o conduce a organizat deja primele consultări cu reprezentanții partidelor extraparlamentare la o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă.

Evenimentul cu genericul „De la confruntare la dialog, de la dialog la cooperare, de la cooperare la progres” a întrunit peste 120 de invitați: reprezentanți ai partidelor politice extraparlamentare, reprezentanți ai societății civile și aleși locali. Printre participanți au fost și reprezentanți ai conducerii Partidului Popular din Moldova, Partidului Schimbării, Partidului Dezvoltării și Consolidării din Moldova, ai Partidelor PACE, „Democrația Acasă”, „Pro Moldova” și Partidului Democrat. La eveniment au mai participat zeci de primari, viceprimari, consilieri raionali, municipali, comunali, sătești, 13 președinți de raioane, deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Dumitru Diacov a comunicat pentru NM că cei mai mulți aleși locali sunt foști și actuali membri ai echipei PDM.

Potrivit afirmațiilor lui Diacov, ideea de a reuni la aceeași masă de discuții reprezentanții diferitelor partide a apărut în felul următor: „La sfârșitul lunii iunie, în Moldova au venit socialiști și democrați europeni [reprezentanții Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European – întrunește 33 de partide socialiste, social-democrate și muncitorești din statele UE]. Dintre politicieni, doar eu m-am întâlnit cu ei, îi cunosc pe mulți dintre aceștia. Au întrebat, cine este partenerul lor politic în Moldova? Nimeni. A fost Partidul Democrat, care a fost membru asociat al Alianței Progresiste, am avut o cooperare activă. Și acum, s-a constatat că al doilea cel mai mare partid european nu are parteneri în Moldova. Am promis că mă voi preocupa de aceasta. Și pentru ca să nu încep cu stângul, am decis să fac acest lucru din numele fundației, pentru că astfel, e mai simplu să fie invitați toți la masa de negocieri”.

Diacov a mai menționat faptul că cei din Partidul Democrat au rămas chiar supărați că el nu a coordonat aceste acțiuni cu conducerea formațiunii. „Este nevoie de un centru politic, de stabilitate, trebuie să fie echilibrată puțin situația politică din societate. Nu putem fi ostaticii unei situații în care există două grupări care nu se pot tolera reciproc și care niciodată nu vor putea fi la aceeași masă. Experiența Partidului Democrat demonstrează că noi am reușit mereu să ne ținem emoțiile sub control și să tindem spre compromisuri”, a menționat Diacov.

Politicianul a mai remarcat că nu pretinde la funcții sau la un loc într-o posibilă listă viitoare a centriștilor consolidați. Și a spus că a reușit deja să discute cu mai mulți politicieni despre o posibilă unificare a forțelor, subliniind faptul că nimeni dintre ei nu a respins această idee din start. „Am vorbit cu [Renato] Usatîi, cu un reprezentant al PLDM, cu Dinu Plângău de la Platforma DA, cu Ion Chicu, cu Ștefan Gligor ș.a.”, a precizat Dumitru Diacov.

Acesta a mai menționat că niciun politician dintre cei care au participat la discuții nu are o rețetă, cum să se facă această unificare a forțelor. „Nu pot spune, care doleanțe vor prevala. Înțelegem că toate partidele pe care le-am menționat se află într-o situație dificilă, chiar deplorabilă aș spune. Nimeni nu are șanse de a trece în parlament de sine stătător. E nevoie de lideri și de idei noi. Vor reuși oare unii șefi de partide să renunțe la ambiții? Nu știu”, a recunoscut Diacov.

Și a adăugat că, potrivit planului său, un asemenea bloc politic ar trebui să fie înființat deja până la alegerile locale și, cu siguranță, până la alegerile prezidențiale.

Dar partidele de centru sunt pregătite să se unească?

Vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat nu neagă necesitatea identificării unor tangențe și a unor obiective comune pentru unificarea forțelor. „Ar trebui să ne unim în jurul unei agende de dezvoltare a țării. Conform unor sondaje, circa 50 la sută din oameni, nu sunt dispuși să voteze pentru niciun partid. Partidele tinere se confruntă cu problema atragerii de finanțare și în general, unificarea forțelor ar putea contribui la accederea în parlament și la obținerea mai multor mandate”, consideră Tofilat.

Politicianul a menționat că ar trebui de avut grijă să nu fie prejudiciată propria reputație: „În diferite partide există persoane adecvate și dintr-acelea cu care nu vrei să ai de-a face. Trebuie să fie examinată fiecare candidatură în mod separat”.

Și Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării din Moldova, a salutat discuțiile inițiate de către Dumitru Diacov. „Pentru că noi nu avem culoarea gri: ori e alb, ori e negru. Nu avem gândire de centru. Orice inițiativă de acest gen și crearea condițiilor pentru discuții pot doar să fie salutate”, a menționat Chicu.

În același timp, potrivit afirmațiilor sale, Diacov nu a discutat cu el problema privind consolidarea forțelor și la această etapă, cei din partidul lui Chicu nu sunt pregătiți să participe la astfel de uniuni și blocuri. „Da, reprezentantul nostru a fost invitat. Nu mi-a spus că acolo au fost îndemnuri la consolidare. Bineînțeles, este posibil să abordăm împreună aceleași probleme. Acceptăm să discutăm ceva la astfel de „mese rotunde” și să sprijinim guvernarea actuală, dacă și ei vor participa. Dar nu este vorba despre niciun fel de blocuri. La această etapă, nu ne gândim la așa ceva”, a spus Chicu.

Cum a apărut în același timp un nou proiect de centru

În timp ce Dumitru Diacov încearcă să reformateze flancul politic de centru-dreapta din Moldova, aici a apărut un proiect nou. Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat despre înființarea partidului pro-european „Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Și a menționat că partidul va pleda pentru integrarea europeană. Luând în calcul această declarație și denumirea partidului, caracteristică, mai degrabă, pentru cele de dreapta, descendentul Partidului Socialist pro-Kremlin Ceban încearcă să se apropie de centru. Fie pentru a nu împărți unii și aceiași alegători cu socialiștii, fie pentru a se distanța de Igor Dodon, liderul socialiștilor care se află în arest la domiciliu.

S-a înscris în rândurile centriștilor lui Ion Ceban și unul dintre liderii Partidului Congresul Civic, Mark Tkaciuk. Acesta l-a numit pe primarul capitalei „un bărbat practic și cu experiență, care a transformat deja Chișinăul dintr-o suburbie a Coloniței într-un fel de oraș”. „Și în general, cu cât partidele și mișcările pro-europene din Moldova vor fi mai multe și mai diferite, cu atât mai bine. Alegătorul acestora este exigent, preferă semitonuri și nuanțe, îi este frică de contraste, de orice radicalism de stânga și de orice e categoric. Deci, aici totul este în armonie”, a scris Tkaciuk pe Facebook despre noul proiect al lui Ceban.

Tkaciuk a mai constatat faptul că după ce „comuniștii s-au autodeterminat definitiv și au preluat șefia asupra rețelei de marketing a partidului „Șor”, flancul de stânga a devenit vacant sau, în orice caz, liber de partidele parlamentare”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Președinta Maia Sandu a avut pe 29 mai o întrevedere cu ministrul Justiției al Italiei, Carlo Nordio, care se află într-o vizită la Chișinău. Scopul deplasării oficialului este consolidarea cooperării bilaterale în domeniul statului de drept.

Potrivit unui comunicat al Președinției, discuțiile dintre Maia Sandu și Carlo Nordio s-au axat pe sprijinul oferit de Italia pentru reforma justiției din Republica Moldova și pe întărirea eforturilor comune în lupta împotriva corupției.

Șefa statului a salutat angajamentul Italiei în acest proces, subliniind că un sistem de justiție echitabil și eficient este o așteptare clară a cetățenilor, precum și „un obiectiv important” asumat în cadrul mandatului său.

Totodată, președinta Sandu a evidențiat dialogul politic strâns dintre Republica Moldova și Italia și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat parcursului european al țării. De asemenea, șefa statului a exprimat recunoștință pentru oportunitățile oferite cetățenilor moldoveni stabiliți în Italia și pentru susținerea acordată diasporei de către autoritățile italiene, reflectată în acordurile bilaterale privind protecția socială și conversia permiselor de conducere”, a precizat instituția prezidențială.

presedinte.md
presedinte.md

Parlamentul a respins, joi, propunerea deputatei neafiliate Olesea Stamate de a include pe ordinea de zi proiectul privind crearea unei comisii de anchetă, care să examineze circumstanțele eliberării mai multor condamnați pe viață. Inițiativa a fost sprijinită de patru foști colegi din PAS, doi deputați neafiliați și 22 de reprezentanți ai opoziției.

Într-o declarație pentru presă, Stamate a menționat că nu înțelege de ce foștii colegi de partid nu au susținut crearea comisiei de anchetă.

„Este greu de înțeles de ce majoritatea foștilor colegi din PAS nu au susținut includerea în ordinea de zi a acestui proiect. Cu atât mai greu de înțeles, ținând cont de faptul că împreună cu ei am fost, credeam eu, într-o luptă sinceră pentru transparență, pentru dreptate și pentru justiție. Și se pare că valorile care au stat la baza creării acestui partid au fost puse pe pauză. Eu știu bine că în rândul deputaților PAS au susținut crearea acestei comisii și susțin orice efort pentru draptate. Dacă cineva din conducerea actuală a partidului a renunțat la acele principii și valori, ar fi bine să aibă curajul să iasă în față și să spune deschis”, a declarat deputata.

Olesea Stamate a precizat că va continua propria anchetă cu instrumentale pe care le deține în calitate de deputat.

„Adevărul oricum va ieși la iveală. Întrebarea este dacă cei care astăzi s-au opus creării comisiei de anchetă va fi de partea adevărului sau împotriva lui”, a menționat deputata neafiliată.

Referitor la declarațiile sale în privința PAS, am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al formațiunii. La momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă. 

Olesea Stamate și-a anunțat pe16 aprilie, retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Ea a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. 

Ulterior, deputata a propus instituirea unei comisii de anchetă, care să investigheze legea și amendamentele la Legea amnistiei, care a provocat critici în societate și excluderea sa din PAS. În cadrul unui briefing de presă, deputata a declarat că este cea mai interesată de stabilirea adevărului în acest caz, acuzând mai mulți politicieni, inclusiv pe premierul Dorin Recean, că ar fi lansat „insinuări grave” la adresa sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”. Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

La ședința Parlamentului din 29 mai, deputata socialistă Tatiana Cunețchi a cerut audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE, motivând că securitatea energetică este, în ultimii ani, cel mai important subiect care influențează calitatea vieții cetățenilor. Ea a invocat, de asemenea, faptul că, „în ultima perioadă în mass-media și în societate se vehiculează informația cu referire la tentativele de secretizare a prețurilor de achiziție la resurse energetice pentru Republica Moldova”, precum și „aprobarea tarifelor nejustificate pentru consumatori”.

Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a spus că „acum există un proces de a elimina controlul Gazpromului asupra pieței energetice a Republicii Moldova”. „În același timp, dacă vorbim de prețuri… și contractele nu se secretizează. Aceste contracte urmează a fi publicate în momentul în care procesul de achiziție de gaze naturale se va finaliza. Aceste prețuri sunt, în principiu, niște formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”, a adăugat deputatul PAS.

Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

Inițiativa vine la o zi după ce, pe 28 mai, PSRM a protestat în fața ANRE. Formațiunea a cerut „tarife corecte” la gaz și publicarea prețului de achiziție. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Cu PAS se scumpește gazul”. Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că socialiștii au protestat „pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului”.”

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Zeci de copii din regiunea transnistreană sunt trimiși, încă de la vârsta de 11 ani, să trăiască în regim de cazarmă la așa-numita „școală militară Suvorov” din Tiraspol. Potrivit unei analize realizate de Asociația Promo-LEX, elevii sunt supuși unui regim paramilitar strict: participă la exerciții de tragere cu arme, aplicații tactice pe teren și parade militare. În procesul de învățare sunt utilizate manuale din Federația Rusă, iar curriculumul urmează modelul școlilor militare ruse.

Potrivit analizei, 30% dintre elevii înscriși la „școală militară Suvorov” provin din familii vulnerabile – copii orfani, din familii monoparentale sau ale militarilor ruși din regiune. Majoritatea elevilor sunt băieți cu vârste între 11 și 17 ani, care locuiesc permanent în internatul militar, poartă uniforme și sunt supuși unui regim disciplinar strict, inspirat din structurile armatei. Contactul cu familia este limitat, iar accesul la telefoane mobile sau internet este sever restricționat.

Asociația atenționează că întregul program de învățământ este „puternic centrat” pe istoria militară a Rusiei, glorificarea „moștenirii sovietice” și promovarea ideii că elevii nu sunt simpli copii, ci „viitori apărători ai patriei”.

Pe lângă activitățile școlare, elevii participă regulat la exerciții extracurriculare cu caracter militar, precum: aruncarea de grenade din alergare, cu un automat Kalașnikov în mână – pentru a simula condiții reale de luptă – și tabere de instruire unde învață tactici de luptă, demontarea și asamblarea armamentului, tragerea la țintă și participarea la teste de istorie cu tematică militară.

„Pentru copiii între 11 și 17 ani, perioadă critică în formarea personalității, aceste condiții pot avea efecte de lungă durată”, avertizează Promo-LEX.

Promo-LEX cere autorităților de la Chișinău să monitorizeze și să documenteze acest fenomen, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru demilitarizarea educației și reintegrarea regiunii transnistrene în sistemul educațional național.

„Școala militară Suvorov” a fost înființată în anul 2017, la inițiativa liderului de factor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după modelul instituțiilor similare din Federația Rusă. Proiectul a beneficiat de sprijin politic și logistic din partea autorităților ruse, prin organizația „Integrarea Eurasiatică”. În 2024, aici erau înscriși circa 240 de elevi, inclusiv din Găgăuzia și Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Oleg Condrea, cineast din Republica Moldova, a fost premiat în cadrul festivalului internațional de film Cannes 7th Art Awards pentru scurtmetrajul său „Ecoul clopotelor care sună”. Tânărul, care predă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost felicitat în plenul Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 29 mai.

Oleg Condrea a câștigat premiul pentru categoria „Cel mai bun scenariu de scurt metraj de mister” cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”. Scurtmetrajul este despre o pisică sălbatică, transformată într-un detectiv, care își caută noua familie adoptivă în timpul invaziei sovietice în Republica Moldova.

Pe 29 mai, la ședința plenară a Parlamentului, cineastul a fost prezent în plenul legislativului, unde a fost felicitat pentru victoria sa. Deputații l-au aplaudat în picioare.

Precizăm că este pentru al doilea an consecutiv când Oleg Condrea este apreciat în cadrul Cannes 7th Art Awards. Anul trecut, el a fost premiat pentru „Cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic”, scrie Diez.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: