După avocații lui Dodon și a lui Platon au fost amendați. Nu s-au prezentat la ședința de judecată
Full Article 3 minutes read

După avocații lui Dodon și a lui Platon au fost amendați. Nu s-au prezentat la ședința de judecată

Procuratură Anticorupție informează că pe 27 februarie a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a lui Veaceslav Platon, la care apărătorii inculpatului nu s-au prezentat, în consecință procurorul a solicitat aplicarea amenzii în privința acestora.

Examinând solicitarea procurorului, instanța a decis aplicarea amenzii judiciare în mărime de 2000 lei fiecăruia.

Anterior, din motivul lipsei repetate a apărătorilor la ședințele de judecată, acuzatorul de stat pentru a evita tergiversarea examinării cauzei, a solicitat instanței desemnarea unui apărător din oficiu.

Instanța a admis demersul și a solicitat desemnarea unui apărător din oficiu, însă prin Decizia din 23 decembrie 2022, Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat a refuzat solicitarea instanței.

În circumstanțele menționate, prin încheierea din 27 februarie 2023, instanța a obligat Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat să asigure inculpatului Veaceslav Platon asistență garantată de stat.

Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege.

***

Cauza penală a lui Veaceslav Platon fost pornită de către Procuratura Anticorupție conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Pe 19 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție declara că în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA menționa, la acel moment, nu este informată despre rezultatul examinării cererii.

***

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a amendat pe cei trei avocați ai ex-președintelui Igor Dodon cu câte 2 500 de lei pentru lipsa de respect față de instanța se judecată. Avocații Nicolae Posturusu și Ion Vîzdoagă au părăsit sala de judecată, în semn de protest,  fără permisiune instanței. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu li s-a dat timp să întocmească următoarea contestație a judecătorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: