FB/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

După doi ani de restricție, la Chișinău, se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor

Pe 14 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor deschide ușile vizitatorilor după doi ani de restricție. Pentru această ediție, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație, recitaluri de muzică clasică și jazz, poezie, gravură și masterclass de autoportret cu artiști plastici, toate acestea fiind accesibile publicului între orele 17.00 și 23.00, transmite IPN.

De la începutul anului până în prezent activitatea expozițională a muzeului a fost intensă, Noaptea Muzeelor fiind un eveniment care va pune în valoare acest fapt, asigurând accesul publicului gratuit la toate colecțiile.

„Ne vom strădui să asigurăm condițiile cât mai potrivite pentru confortul celor care vor participa la eveniment. După doi ani de restricționare, ediția din acest an este mai specială. Ne așteptăm la un număr foarte mare de vizitatori și datorită programului cultural ce cuprinde recitaluri de muzică care vor crea interferențe între artele vizuale, muzică și poezie”, a declarat pentru IPN Tudor Zbârnea, director general Muzeul Național de Artă a Moldovei (MNAM).

Potrivit Luciei Postica, director adjunct MNAM, în această ediție s-a pus în valoare colaborarea între instituțiile de cultură. Începând cu ora 17.00 până la încheierea evenimentului, programul muzical va fi variat.

Atelierul de gravură va fi moderat de graficianul Ruslan Roșca. „Este un atelier ce va prezenta una din tehnicile de gravură, precum linogravura, și în paralel va fi susținut desenul de expresie grafică – lucrul liberti cu mai multe tipuri de instrumente clasice și improvizate din bambus pe diferite tipuri de hârtie pentru acuarelă, hârtie cretată, hârtie din orez”, a precizat Ruslan Roșca, artist plastic.

Mihai Țăruș, maestru în arte, va oferi publicului un masterclass de autoportret. „Cei care vor fi tentați să încerce un autoportret e posibil să se exteriorizeze într-o postură neașteptată, necunoscută. Ceea ce noi suntem și ce credem despre noi sunt lucruri diferite”, a menționat Mihai pentru IPN.

Noaptea Europeană a Muzeelor se află la cea de-a 18-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: