FB/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

După doi ani de restricție, la Chișinău, se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor

Pe 14 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor deschide ușile vizitatorilor după doi ani de restricție. Pentru această ediție, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație, recitaluri de muzică clasică și jazz, poezie, gravură și masterclass de autoportret cu artiști plastici, toate acestea fiind accesibile publicului între orele 17.00 și 23.00, transmite IPN.

De la începutul anului până în prezent activitatea expozițională a muzeului a fost intensă, Noaptea Muzeelor fiind un eveniment care va pune în valoare acest fapt, asigurând accesul publicului gratuit la toate colecțiile.

„Ne vom strădui să asigurăm condițiile cât mai potrivite pentru confortul celor care vor participa la eveniment. După doi ani de restricționare, ediția din acest an este mai specială. Ne așteptăm la un număr foarte mare de vizitatori și datorită programului cultural ce cuprinde recitaluri de muzică care vor crea interferențe între artele vizuale, muzică și poezie”, a declarat pentru IPN Tudor Zbârnea, director general Muzeul Național de Artă a Moldovei (MNAM).

Potrivit Luciei Postica, director adjunct MNAM, în această ediție s-a pus în valoare colaborarea între instituțiile de cultură. Începând cu ora 17.00 până la încheierea evenimentului, programul muzical va fi variat.

Atelierul de gravură va fi moderat de graficianul Ruslan Roșca. „Este un atelier ce va prezenta una din tehnicile de gravură, precum linogravura, și în paralel va fi susținut desenul de expresie grafică – lucrul liberti cu mai multe tipuri de instrumente clasice și improvizate din bambus pe diferite tipuri de hârtie pentru acuarelă, hârtie cretată, hârtie din orez”, a precizat Ruslan Roșca, artist plastic.

Mihai Țăruș, maestru în arte, va oferi publicului un masterclass de autoportret. „Cei care vor fi tentați să încerce un autoportret e posibil să se exteriorizeze într-o postură neașteptată, necunoscută. Ceea ce noi suntem și ce credem despre noi sunt lucruri diferite”, a menționat Mihai pentru IPN.

Noaptea Europeană a Muzeelor se află la cea de-a 18-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova1 rămâne fără conducere la doar 3 luni de la numirea noului director? Membru-observator: „Este profund regretabil”

Ecaterina Covali ar fi demisionat din funcția de șefă a postului public de televiziune Moldova 1, la doar trei luni de la preluarea mandatului. Informația a fost făcută publică de membrul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Popovici, pe rețelele de socializare. Până în prezent, demisia nu a fost confirmată oficial nici de conducerea TRM, nici de Ecaterina Covali.

„Este profund regretabil când puținele persoane profesioniste și buni manageri de la Teleradio-Moldova sunt împinse spre demisie. Astăzi, doamna Ecaterina Covali, șefa TV Moldova 1, a fost nevoită să-și depună mandatul, după ce a expus o serie de nereguli grave în activitatea directorului general al TRM, Vlad Țurcanu. De ce? Pentru că a avut curajul să pună întrebări corecte”, a scris Popovici pe rețelele de socializare.

Corneliu Popovici mai precizează că a solicitat, în cadrul ședinței din 16 iulie a CSD, demisia directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, invocând „grave disfuncționalități manageriale care afectează activitatea Companiei publice”. Totuși, potrivit lui Popovici, cererea sa nu a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

Directorul general al TRM nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că Ecaterina Covali a fost numită director adjunct al Teleradio-Moldova pe 10 aprilie. Vlad Țurcanu a anunțat, atunci, că aceasta va coordona activitățile editoriale și administrative ale posturilor publice Moldova 1 și Moldova 2.

Pe 1 iulie, în mediul online a apărut o scrisoare semnată de nouă angajați ai Moldova 1, inclusiv Ecaterina Covali, în care acuză conducerea companiei publice că le-ar ignora atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”.

Contactat de NewsMaker, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului, la rândul lui, de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: