ТАСС

După o lună, Saakașvili a renunțat la greva foamei și a acceptat să fie examinat de medici

După aproape o lună, fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a renunțat la greva foamei și a acceptat să fie examinat de către medici. Anunțul a fost făcut de către avocatul acestuia, citat de ekhokavkaza.com. Alte portaluri de știri din Georgia nu au confirmat deocamdată informația.

„Problemele de comunicare cu Mihai Saakașvili au fost înlăturate, motiv pentru care Saakașvili a încetat forma extremă de protest – refuzul de a fi examinat de medici și de a i se prelua analize”, a declarat avocatul Dmitrii Sadzaglișvili după întâlnirea cu fostul președinte, în închisoarea din orașul Rustavi.

„Ni s-a oferit posibilitatea de a comunica într-un mod în care a fost exclusă posibilitatea înregistrării discuției noastre de către Serviciul de Securitate. Din acest motiv, Saakașvili a încetat protestul”, a mai menționat apărătorul.

Între timp, portalul independent Jam News a publicat un material amplu pe tema situației în care se află ex-președintele georgian.

Pe 1 noiembrie se împlinește o lună de la reținerea politicianului și aflarea sa în greva foamei. În acest răstimp, Saakașvili a acceptat doar câteva linguri de miere, în primele zile de la reținere. Medicii susțin că starea sa de sănătate se poate înrăutăți în orice moment. Autoritățile de la Tbilisi au refuzat transportarea lui Saakașvili într-o instituție medicală în afară de cea din cadrul penitenciarului.

Saakașvili nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc și se consideră deținut politic. Între timp, susținătorii săi continuă să organizeze acțiuni de protest și cer eliberarea politicianului, care este și cetățean al Ucrainei.

***

Saakașvili a fost plasat în arest pe 1 octombrie, la Tbilisi, după ce a revenit în Georgia pentru prima oară în ultimii 8 ani. El este vizat în mai multe dosare penale. În unul dintre acestea, fostul președinte a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După arestare, Saakașvili a fost transportat în închisoarea din Rustavi. Între timp, acuzațiilor care i se aduc lui Saakașvili s-au adăugat și cele privind trecerea ilegală a frontierei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: