După un an de război, 95% dintre ucraineni cred că vor învinge Rusia. Când consideră că ar relua relațiile amicale cu rușii

La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor, susţine un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group, scrie Știrile ProTV.

Sondajul arată că determinarea ţării nu a scăzut după un an de război, relatează miercuri AFP.

Mai mult, 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, faţă de 65% în 2019, şi 90% în preşedintele lor Volodimir Zelenski, care în ianuarie 2022 coborâse la o cotă de încredere de 36%.

În timp ce 17% din populaţie afirmă că a pierdut o persoană apropiată ucisă în război, mai mult de jumătate consideră imposibilă restabilirea relaţiilor amicale cu ruşii şi cu belaruşii. Pentru 22% o asemenea restabilire ar fi posibilă în 20-30 de ani şi pentru 11% în 10-15 ani.

Două treimi dintre ucraineni au remarcat o deteriorare a situaţiei lor economice şi 36% au spus că şi-au pierdut locul de muncă.

Însă procentul ucrainenilor care trăiesc separaţi de apropiaţii lor din cauza războiului a scăzut de la 41% în martie 2022 la 21% un an mai târziu.

Procentul ucrainenilor care cred în Dumnezeu a scăzut după începerea războiului

Institutul ucrainean menţionat precizează că a realizat sondajul în februarie, pe un „eşantion reprezentativ” de peste 1.600 de cetăţeni ucraineni din diverse regiuni ale Ucrainei, cu excepţia teritoriilor ocupate de Rusia.

Studiul prezentat indică şi aspiraţiile pro-occidentale ale ucrainenilor, cu 87% dintre ei dorind aderarea la UE şi 86% aderarea la NATO (faţă de 62% înainte să înceapă războiul). În martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea, procentul ucrainenilor susţinători ai aderării la NATO era mai mic decât cel al adversarilor (cu un raport de 34% la 43%).

Cât despre anumite chestiuni societale, acelaşi sondaj mai susţine că procentul ucrainenilor care spun că „nu au nicio îndoială” în existenţa lui Dumnezeu a scăzut de la 60% la 55%, faţă de anul 2021, şi că în acest timp a crescut procentul celor care au o „atitudine neutră sau pozitivă faţă de comunitatea LGBT”, de la 53% la 64%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: