Evghenia Guțul/Facebook

După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei – prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit vineri, 29 martie, cu fostul președinte socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut atât de guvernatoarea de la Comrat, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, cât și de actualul lider al socialiștilor. Guțul și Dodon susțin că au discutat despre situația din autonomie și „atacurile” guvernării asupra conducerii Găgăuziei. Întrevederea vine la două săptămâni după ce Evghenia Guțul s-a întâlnit, pentru prima dată, cu fostul președinte al țării Vladimir Voronin, care este în prezent liderul comuniștilor și deputat în Parlament.

„Am vorbit despre presiunea tot mai mare pe care Maia Sandu și partidul de guvernământ o pun asupra opoziției și Găgăuziei. (…) Am subliniat că necesitatea protejării cetățenilor Găgăuziei de atacurile regimului Sandu ar putea fi prima sarcină în jurul căreia partidele politice de opoziție, aflate în funcțiile de stat ale Republicii Moldova, s-ar putea uni. (…) Echipa noastră este deschisă cooperării cu toate forțele politice care sprijină necesitatea implementării depline a legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, anunță bașcana Evghenia Guțul.

Despre întrevederea cu Evghenia Guțul a anunțat și actualul președinte al Partidului Socialiștilor, fostul șef al statului Igor Dodon. La fel ca și bașcana autonomiei, el a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pune presiune pe opoziție și pe conducerea Găgăuziei, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Dodon a criticat, la rândul său, „relațiile tensionate dintre Chișinău și autonomie”.

„Relațiile tensionate dintre autoritățile centrale și conducerea autonomiei din ultimii 3 ani generează o îngrijorare majoră. După venirea la putere a actualului președinte al țării și a partidului său, dialogul, atât cu fostul șef al Comitetului Executiv al Găgăuziei, cât și cu cel actual, a fost practic blocat. (…) Consider inacceptabilă presiunea conducerii moldovenești asupra autonomiei atât din punct de vedere politic, cât și economic. Găgăuzia a primit drepturi constituționale și legislative, pe care autoritățile centrale ale republicii trebuie să le respecte”, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

NM a solicitat un comentariu din partea PAS, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Evghenia Guțul/Facebook
Evghenia Guțul

***

Amintim că Guțul a anunțat, pe 13 martie, că intenționează să se întâlnească cu liderul PCRM Vladimir Voronin, cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon, cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, dar și cu conducerea Partidului „Renaștere”, controlat de oligarhul fugar. Ea a spus atunci că intenționează să discute cu persoanele vizate despre „cooperarea comună”.

La doar două zile de la anunțul făcut, adică pe 15 martie, Guțul și Voronin au anunțat că au avut o întrevedere. Guvernatoarea spunea atunci că politicianul „a asigurat-o” că deputații comuniști nu vor susține niciun proiect de lege care va prevedea „reducerea drepturilor și competențelor” autonomiei găgăuze.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sergiu Prodan

Când va fi reconstruită Filarmonica? Ministrul Culturii: „nu e doar despre pereți, ci despre artiști”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la ședința Parlamentului pentru a prezenta proiectul privind crearea unui fond pentru cinematografie, a răspuns la întrebarea opoziției legată de banii colectați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale și ce s-a făcut cu aceștia. Răspunzând la întrebarea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco, Prodan a declarat că actuala guvernare dezvoltă cultura „pentru oameni, de dragul oamenilor, iar Filarmonica nu înseamnă doar pereți, ci artiști”. El a menționat, de asemenea, că în perioada sovietică au fost construite multe centre culturale care au ajuns să fie abandonate.

„În perioada Uniunii Sovietice, s-au construit foarte multe săli, Case de cultură enorme care au fost părăsite de viață și de activitate culturală chiar pe timpul sovietic. Acea degradare în care s-au adus o sumedenie de case de cultură… Avem case de cultură cu peste o mie de locuri în localități cu 70 de case. Noi construim și dezvoltăm cultura pentru oameni, de dragul oamenilor și Filarmonica nu înseamnă doar pereții. Filarmonica înseamnă artiștii”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a precizat că imediat după incendiul din 2019, au fost donați circa 6 milioane de lei, care se află în contul Ministerului Finanțelor. „Aceste fonduri sunt destinate exclusiv procesului de construcție și nu pot fi utilizate pentru alte etape, precum elaborarea proiectului tehnic”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Prodan, a fost organizat un concurs internațional de idei pentru reconstrucția Filarmonicii, iar în urma acestuia au fost selectate trei proiecte câștigătoare – două din Germania și unul din Republica Moldova. Costurile estimate pentru reconstrucție variază între 35 și 75 de milioane de euro – „în condiția unei filarmonici modeste”.

„Noi ne dorim o filarmonică acustică, care să trezească dorința marilor artiști mondiali să vină, să evolueze aici, pe scena noastră”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că reconstrucția va începe în momentul în care bugetul va permite o investiție majoră, dar între timp Filarmonica își continuă activitatea prin artiștii săi.

„Reconstituirea sălii care a ars în 2019 – este un obiectiv la care vom trece imediat când bugetul ne va permite, după satisfacerea tuturor necesităților oamenilor de cultură, în primul rând, ne va permite să investim în proiecte de infrastructură pentru activitatea acestor oameni. Vom investi exact în momentul în care această investiție va fi una posibilă și de amploare, până atunci filarmonica Națională activează”, a subliniat Prodan.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională care a avut loc pe 24 septembrie 2020 a afectat clădirea în proporție de circa 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Ulterior, Ministerul Culturii a anunțat un concurs de proiectare pentru o nouă clădire a Filarmonicii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: