La revenirea din Rusia, Guțul vrea discuții cu Voronin și Dodon, „Renaștere” și Șor
Full Article 5 minutes read

La revenirea din Rusia, Guțul vrea discuții cu Voronin și Dodon, „Renaștere” și Șor

Bașcanul Evghenia Guțul a anunțat că intenționează să se întâlnească cu liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin, cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon, cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, dar și cu șefia partidului Renaștere. În discuție va fi pus subiectul cu privire la „cooperarea comună”. „Noi suntem interesați ca cât mai mulți găgăuzi să fie în Parlament și în Guvernul Republicii Moldova”, a menționat Guțul. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing desfășurat în dimineața de 13 martie, în cadrul căreia Guțul a făcut totalurile vizitei în Rusia.

În timpul unui briefing desfășurat la Chișinău, Guțul a declarat că în perioada următoare va avea întrevederi cu „liderii partidelor de opoziție”.

În timpul apropiat mă voi întâlni cu liderii partidelor de opoziție, cu domnul Voronin, cu domnul Dodon, cu domnul Șor și conducerea partidului Renaștere. Vom discuta despre cooperarea comună cu ei. Noi suntem interesați ca cât mai mulți găgăuzi, de-ai noștri, să fie în Parlament și în Guvernul Republicii Moldova. Găgăuzia a meritat reprezentanți demni, și cel mai important reprezentarea noastră legală în Guvern. Bașcanul în Guvern nu este capriciul cuiva”, a menționat Guțul.

Precizăm, în februarie 2024, Igor Dodon declara că este gata să se întâlnească cu Evghenia Guțul. Voi avea întâlniri cu conducerea Găgăuziei. Am avut propriul nostru candidat pentru funcția de bașcan, dar respectăm opinia și alegerea locuitorilor autonomiei. Noi, socialiștii, am apărat întotdeauna interesele găgăuzilor și sunt gata să mă întâlnesc și să comunic cu actuala conducere a regiunii, cu Evghenia Guțul, cu reprezentanții Comitetului Executiv al Găgăuziei, Adunarea Populară, dacă acest lucru va ajuta la soluționarea problemelor locuitorilor din Găgăuzia. Această regiune m-a susținut masiv de mai multe ori – peste 90% – și cred că sunt obligat să fac totul pentru a ajuta autonomia și locuitorii săi, în special în condițiile abuzului de putere al autorităților centrale față de Găgăuzia”, menționa Dodon la o emisiune TV.

***

În seara zilei de 6 martie 2024, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei.

Șefa Procuraturii Anticorupție a fost întrebată dacă fotografia Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin cade sub incidența legislației penale sau legii privind separatismul. Dragalin a menționat că nu poate răspunde la întrebare „fără a analiza toate circumstanțele”, dar a adăugat că „dacă așa sesizare va ajunge la Procuratura Generală va fi examinată într-un mod obiectiv”. Întrebată ce întreprind autoritățile în contextul vizitelor politicienilor din Moldova în Rusia, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție „urmărește foarte atent informația care apare în spațiul public și apreciază dacă are sau nu relevanță pentru dosarele penale”. Iar șeful Inspectoratului General al Poliției a adăugat că organele de drept dețin informații „mult mai multe decât cele care se vociferează în spațiul public” și că acestea „sunt cu parafă secretă” și nu le poate comunica.

Și Guvernul de la Chișinău a comentat vizita Evgheniei Guțul în Federația Rusă. Consilierul lui Dorin Recean a spus că autoritățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și au făcut apelul spre vigilență și că „mesajele de dezbinare și plecăciuni regulate la kremlin ale reprezentanților grupării criminale șor nu servesc intereselor cetățenilor Republicii Moldova”.

***

Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: