„E parte din munca mea să mă informez”. Reacția consilierei prezidențiale vizate în scandalul de la „Luceafărul”
Full Article 3 minutes read

„E parte din munca mea să mă informez”. Reacția consilierei prezidențiale vizate în scandalul de la „Luceafărul”

Consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, confirmă că l-a sunat pe directorul artisctic al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, Slava Sambriș, în contextul scandalului spectacolului „Invizibil”, care a fost contramandat. Angela Brașoveanu a explicat că face parte din atribuțiile sale de serviciu să se informeze despre evenimentele din domeniul culturii. Precizările au fost făcute pe 22 iunie pentru NM. 

E parte din munca mea să mă informez despre tot ce se întâmplă în domeniul culturii și să o informez, la rândul meu, pe doamna președintă. Sau să-i ofer informație actualizată, pusă în context, cu istoric și detalii în cazul în care dumneaei mi-o solicita în raport cu un subiect sau altul. Îl cunosc pe Slava Sambriș de ani buni, avem o relație caldă, prietenească, vin cu plăcere la spectacolele lui și am o mare admiratie pentru faptul ca a transformat, într-un timp atât de scurt, Teatrul „Luceafărul” într-un pol cultural viu, efervescent, a pus în valoare actori care altă dată erau lăsați în umbra, a creat o echipă fantastică și o comunitate frumoasă în jurul teatrului”, a declarat Angela Brașoveanu pentru NM.

Scandalul de la „Luceafărul”

Amintim că, în cadrul unui interviu publicat pe 19 iunie, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plâns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a spectacolului său „Invizibil” pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, care este despre fenomenul corupției din Republica Moldova, ar fi nemulțumit reprezentanții partidului de guvernământ PAS. Acesta a declarat că în timpul realizării producției teatrale, printre altele, Slava Sambriș a primit un apel telefonic de la consiliera unui organism de conducere a țării – fără a da însă nume. Potrivit lui Schwartz, aceasta care s-ar fi arătat nemulțumită de textul spectacolului fiindcă ar face „campanie împotriva PAS înainte de alegeri”. Într-un final, premiera spectacolului a fost contramandată.

Pe 21 iunie, într-o postare pe Facebook, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” a precizat că a fost contactat telefonic de consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu. Slava Sambriș a declarat că Angela Brașoveanu sunat doar ca să-l întrebe „ce s-a întâmplat”, pentru că apăruseră reacții negative față de viziunile regizorului exprimate în scenariu din partea persoanelor implicate în proiect. Acesta a subliniat că nu a primit nicio „amenințare” sau „indicație” din partea consilierei prezidențiale.

De asemenea, Slava Sambriș a comunicat că premiera spectacolului a fost amânată pentru că o actriță implicată în proiect s-a îmbolnăvit și a plecat în concediu medical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: