„E timpul să le arătăm că tu nu ești urâtă“. Centrul de documentare privind drepturile copilului, îngrijorat de un reportaj TV
Full Article 6 minutes read

„E timpul să le arătăm că tu nu ești urâtă“. Centrul de documentare privind drepturile copilului, îngrijorat de un reportaj TV

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a criticat modul în care postul de televiziune ProTV a relatat despre un caz de bullying. Într-un reportaj difuzat în cadrul unei emisiuni, a fost mediatizată situația unei eleve, care a fost agresată de colegii din școală. Jurnaliștii au dezvăluit numele adolescentei, vârsta, inclusiv instituția în care își face studiile. Copila a fost luată de la ore și a mers cu reprezentanții televiziunii la cinema, la shopping și într-un salon de frumusețe. Mai mult, fotografia acesteia a fost afișată pe un panou din Chișinău. Centrul cere Consiliului Audiovizualului să evalueze acest caz și să ia măsurile necesare, iar instituțiilor de mass-media – „să dea dovadă de maximă acuratețe atunci când comunică despre situația copiilor aflați în dificultate”. „Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uri”, a menționat Centrul.

Despre ce a fost reportajul televizat 

O emisiune difuzată în luna octombrie la ProTV a început cu un reportaj despre „o adolescentă supusă bullying-ului în școală”. Inițial, pe ecranele postului de televiziune ProTV au apărut imagini cu adolescenta, care anterior erau publicate pe internet, în timp ce este agresată de colegii din școală. În reportaj sunt menționate detalii precum numele adolescentei, vârsta, denumirea instituției în care își face studiile și a localității.

Reprezentanții televiziunii au declarat, în reportaj, că „prezentatorul TV nu a rămas indiferent” și a dorit să o cunoască pe adolescentă. Astfel acesta a intrat în sala de clasă în timpul orelor. Copila a a fost îndemnată să meargă cu prezentatorul TV. „Am cerut voie ca să mergi cu mine undeva. Mergi cu mine?”, a întrebat prezentatorul. După ce adolescenta a fost de acord, a oferit și unele declarații: „Mă păleau, mă numeau… Din clasa a 6-a. Ei de fiecare dată mă numeau”. „Cum?”, a întrebat reporterul emisiunii. „Păduchioasă mă numeau”, a răspuns copila. „Nu știu din ce cauză, eu nu le făceam nimic”, a continuat ea, adăugând că nu a raportat situația pentru că se temea. „Ei mă amenințau. (…) Că dacă spui cuiva, vezi după lecții ce îți fac”, a menționat ea.

Ulterior, adolescenta a plecat cu prezentatorul TV la un cinema din capitală. Acolo a apărut pe ecran o tânără artistă din Moldova, preferată de adolescentă, care a venit cu un mesaj de susținere către aceasta.

„E timpul să plecăm undeva, să le arătăm la ceilalți că tu nu ești urâtă”, a spus ulterior prezentatorul TV. „Era luată în derâdere de colegii de școală, în special pentru aspectul fizic. Tocmai de asta, pentru a prinde la mai mult curaj și încredere…”, a continuat reporterul emisiunii, copila împreună cu prezentatorul TV au plecat la shopping.

„E timpul să le arătăm că tu nu ești urâtă“. Centrul de documentare privind drepturile copilului, îngrijorat de un reportaj TV

„După ce au cumpărat hăinuțele necesare au mers la un salon de înfrumusețare”, a continuat reporterul emisiunii, acolo unde adolescenta „a avut parte de puțin răsfăț, dar și de o coafură nouă”. „Ia zi-mi, cum crezi, elevii din clasa ta o să te invidieze?”, a întrebat-o pe adolescentă reporterul emisiunii. „Te simți mai frumoasă?”, a mai întrebat reporterul.

„E timpul să le arătăm că tu nu ești urâtă“. Centrul de documentare privind drepturile copilului, îngrijorat de un reportaj TV

Mai târziu, copila de 12 ani a fost condusă spre un panou din capitală unde a apărut imaginea ei și numele, cu mențiunea: „Ești cea mai frumoasă”.

„Această zi a fost superbă”, a comunicat ulterior copila reporterului TV. „Când cineva o să-ți zică că tu nu ești frumoasă, tu ce o să le răspunzi”, a întrebat-o reporterul. „O să le arăt panoul acesta”, a comunicat adolescenta.

„Cazul a apărut pe rețelele sociale. M-au etichetat persoane. (…) Am venit în întâmpinare. Am și eu copil. Cu bullying-ul, vrei nu vrei… e un fenomen care se întâmplă de demult. Acesta a ieșit la iveală. Nu uitați, toți copiii sunt frumoși. Asta e cel mai important”, a conchis prezentatorul TV.

Reacția Centrului, responsabil de informare și documentare cu privire la drepturile copilului 

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a declarat că își exprimă „îngrijorarea față de modul în care o instituție de presă a relatat despre cazul recent de cyberbullying asupra unei eleve”.

Condamnăm modul în care un prezentator TV și un post de televiziune au relatat despre cazul unei eleve care este ținta cyberbullyingului”, se arată în declarația Centrului.

Astfel, reprezentanții Centrului au solicitat instituțiilor de mass-media „să relateze despre copii respectând demnitatea umană și să dea dovadă de maximă acuratețe atunci când comunică despre situația copiilor aflați în dificultate” și Consiliului Audiovizualului – „să evalueze acest caz și să ia măsurile necesare”.

Recomandăm instituțiilor de învățământ de la toate treptele de școlaritate să respecte prevederile Regulamentului privind comunicarea între instituțiile de învățământ și mass-media, aprobat prin ordinul nr. 60 din 7 februarie 2014, de către Ministerul Educației și Cercetării. Recomandăm personalului didactic să monitorizeze și să raporteze în permanență cazurile suspecte de bullying, alături de cazurile suspecte de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului. Din ianuarie 2023, instituțiile de învățământ au această obligație”, a precizat Centrul.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova a adăugat că „în situațiile de bullying toți copiii suferă și este nevoie de acțiuni clare din partea adulților pentru a răspunde nevoii de siguranță și protecție a fiecărui copil, fără nicio discriminare”.

Încurajăm părinții, îngrijitorii, reprezentanții legali ai copiilor să evalueze riscurile, potențialele consecințe atunci când dau acordul ca ai lor copii să fie filmați și fotografiați și să ceară mai multe detalii atunci când cineva relatează despre copiii lor”, se mai arată în declarația Centrului.

În același timp, Centrul a recomandat „persoanelor cu inițiative de a oferi copiilor suport, sprijin – să evalueze în ce măsură aceste inițiative respectă principiile Convenției cu privire la Drepturile Copilului: Nondiscriminarea, Interesul superior al copilului, Dezvoltarea holistică a copilului, Luarea în considerare a opiniei copilului”.

Totodată recomandăm să evalueze potențialele riscuri ale oricăror inițiative care se referă la copii, chiar și ale celor care pornesc din intenții bune. Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uriși trebuie abordat cu maximă acuratețe și responsabilitate, cu implicarea profesioniștilor care au pregătire în a preveni și gestiona situațiile de bullying”, au conchis reprezentanții Centrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: