Andrei Mardari / NewsMaker

Echipamente vechi, saloane-sarcofag, părinți cu ochi triști. Ce a găsit Nemerenco într-o vizită neanunțată în secția hemodializă pentru copii de la IMC

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, promite să repare capital unica secție din țară de hemodializă și toxicologie pentru copii, după o vizită inopinată la Institutul Mamei și Copilului (IMC). Oficiala dă asigurări că va identifica surse externe, pentru a asigura secția în care se tratează micii pacienți din toată țara cu cele mai performante și moderne echipamente.

„Am avut o vizita neanunțată în secția de hemodializă și toxicologie pentru copii de la Institutul Mamei și Copilului. (…) Ce avem în această secție? Ultima reparație – vreo 20 ani în urmă, saloane-sarcofag placate de jos până sus în teracota/faianța anilor ‘90, coridorul lung, de asemenea placat jur împrejur cu marmură rece à la anii ‘70, spații întunecate, saloane claustrofobe, echipamente vechi care, sărmanele, abia mai trag, consumabile ieftine sau lipsă, căci nu sunt agenți economici pe piață cointeresați să importe, vene cateterizate nu prin ghidare ultrasonografică, ci prin măiestria degetelor medicilor, multe care sunt strict necesare lipsă, copii care vin de 2-3 ori pe săptămână din raioane pentru aceste proceduri salvatoare, părinți cu ochi triști și personal medical foarte dedicat și modest”, a scris ministra Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Șefa de la Sănătate le mulțumește medicilor dedicați, care au rămas să muncească în țară chiar și în aceste condiții și dă asigurări – lucrurile se vor schimba.

„Începem imediat procedurile pentru efectuarea reparației capitale a secției de hemodializă si toxicologie pediatrică, unica în țară, și identificăm resurse externe pentru asigurarea cu cel mai modern echipament. Aparate de dializă, Doppler, cântar specializat, analizator de sânge pentru monitorizarea permanentă a stării, consumabile de calitate foarte bună, ecrane mari pentru desene animate și jocuri cât durează procedura, etc.”, a mai scris Nemerenco.

Așa trebuie să arate, potrivit ministrei Ala Nemerenco, unica secție de hemodializă din țară pentru copii. „Și o vom avea neapărat. Exact așa cum sunt exemplele din poze”:

Ala Nemerenco/Facebook
Ala Nemerenco/Facebook
Ala Nemerenco/Facebook

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: