Economia Moldovei a scăzut cu 7% în 2020. Acesta este cel mai grav declin din istoria țării
Full Article 1 minutes read

Economia Moldovei a scăzut cu 7% în 2020. Acesta este cel mai grav declin din istoria țării

Produsul intern brut (PIB) în 2020 a ajuns la 206,3 miliarde de lei. Datele au fost prezentate pe 18 martie de Biroul Național de Statistică (BNS), menționând că este cu 7% sau cu 93 de milioane de lei mai puțin decât în ​​2019.

Dacă comparăm indicatorii activității economice pe trimestre, atunci cea mai mare scădere a PIB a fost în al doilea trimestru – minus 14%.

Potrivit BNS, declinul economiei a fost cel mai afectat de scăderea veniturilor cu o treime în agricultură, silvicultură și pescuit.

Tranzacțiile pe piața imobiliară au scăzut cu 4,3%. Comerțul cu amănuntul și reducerea volumelor de export au avut, de asemenea, un impact negativ asupra PIB-ului.

După cum menționat biroul, veniturile din impozitele pe venit în 2020 au scăzut cu 7,3%, ceea ce a provocat și o scădere a PIB-ului.

În același timp, BNS a anunțat că anul trecut unele sectoare ale economiei au crescut, iar acest lucru a avut un efect pozitiv asupra PIB-ului. Vorbim despre construcții, producție, activități financiare și piața asigurărilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: