Este posibilă o nouă scumpire a luminii? Răspunsul premierului Recean VIDEO
Full Article 4 minutes read

Este posibilă o nouă scumpire a luminii? Răspunsul premierului Recean VIDEO

Premierul Dorin Recean a fost întrebat, în timpul vizitei la Varnița, dacă urmează noi majorări ale tarifelor la energia electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. „Astăzi nu există premise ca prețurile să crească”, a dat asigurări oficialul. În continuare, el a îndemnat cetățenii să economisească consumul de energie electrică. „Și atunci, cu siguranță, nu vor exista motive să creștem tarifele”, a adăugat Recean. 

Recean a fost întrebat dacă putem să ne așteptăm, în perioada imediat următoare, la majorări ale tarifelor la energia electrică în condițiile în care va crește consumul în orele de vârf.

„Pentru malul drept al Nistrului noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarele jumătate de an și astăzi nu există premise ca prețurile să crească”, a dat asigurări Recean. Ulterior, el a adăugat: „Rămânem la aceeași rugăminte și solicitare către toți – să economisim consumul de energie electrică în mod special în orele de vârf și atunci, cu siguranță, nu vor exista motive să creștem tarifele”.

Pe 3 ianuarie 2025, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un tarif de 4,10 lei/kWh (fără TVA) la lumină pentru consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de către Premier Energy. S-a întâmplat după ce ultima a cerut scumpirea energiei electrice, de la 2 lei și 34 de bani la 5 lei și 13 bani/kWh. Totodată, ANRE a aprobat un tarif de 4,68 lei/kWh pentru consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de către FEE-Nord. Ultima a cerut scumpirea energiei electrice, de la 2 lei și 84 bani/kWh la 4 lei și 53 bani/kWh. Detalii AICI. Tot pe 3 ianuarie s-a anunțat că unii consumatori pot beneficia de preț diferențiat la lumină, începând cu 20 ianuarie 2025. Detalii AICI. Ulterior, autoritățile au anunțat că majorările de tarif vor fi acoperite de compensații. Detalii AICI.

Mai precizăm că, în noiembrie 2024, ANRE a aprobat și noi tarife la gaz. Începând cu 1 decembrie, consumatorii casnici achită 16 lei și 74 de bani (cu TVA) pentru un metru cub de gaz, cu 27,5% mai mult sau cu 3 lei și 62 de bani. Detalii AICI. În context s-a anunțat că acești consumatori vor beneficia de compensații mai mari din partea statului. Detalii AICI.

Amintim, în septembrie 2024, premierul Dorin Recean declara că cetățenii Republicii Moldova nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energia electrică în acest sezon. Oficialul califica drept „false” declarațiile apărute în spațiul public cu privire la eventuale creșteri ale tarifelor pentru aceste resurse energetice. Precizările erau făcute de oficial după ce liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, declara că tarifele la gaz ar urma să fie mai mari „imediat după alegerile prezidențiale”. Detalii AICI.

***

Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului. În prezent, acoperirea volumului necesar se face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România sau în baza contractelor în vigoare dintre Energocom cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune. „Mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi”, a menționat compania Energocom pe 3 ianuarie. Detalii AICI. Iar pe 5 ianuarie, Energocom a îndemnat consumatorii să utilizeze rațional electricitatea, în special în intervalul 16.00-22.00 „pentru a avea atât facturi mai mici, cât și pentru a avea energie în flux continuu”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: