Elevii din învățământul dual vor primi o remunerare de formare profesională nu mai mică de 4 mii de lei
Full Article 2 minutes read

Elevii din învățământul dual vor primi o remunerare de formare profesională nu mai mică de 4 mii de lei

Elevii din învățământul dual vor beneficia de un pachet social care include burse de studii, cazare în căminul instituției și o remunerație de formare profesională nu mai mică decât salariul minim pe țară. În același timp, angajatorii își vor reduce costurile aferente pregătirii brațelor de muncă necesare.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, cadrul normativ pentru implementarea Legii cu privire la învățământul dual în Republica Moldova.

„Cadrul normativ vine cu mai multe facilități pentru elevii și agenții economici din învățământul dual. Absolvenții vor avea mai multe oportunități de a se angaja și a rămâne să lucreze în Republica Moldova”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Oficialul de la educație a adăugat că la rândul lor, agenții economici implicați în învățământul dual vor avea posibilitatea să selecteze și să-i angajeze pe cei mai buni absolvenți, beneficiind de compensarea de până la 50% a cheltuielilor suportate.

„Pentru aceasta, în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 sunt incluse alocații bugetare în sumă de 10 milioane de lei”, a afirmat Topală.

***

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional tehnic în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din anul 2014. Rata de angajare a absolvenților programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual este de peste 70%.

În anul academic 2022-2023, învățământul dual este realizat în 27 de instituții de învățământ profesional tehnic, în parteneriat cu 127 de agenți economici, care asigură instruirea și formarea a circa 1 500 de elevi.

Amintim că pe 7 decembrie 2022, Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară este majorat până la 4000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore în medie pe lună. Pentru anul 2022, valoarea salariului minim a fost de 3500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: