RIA Novosti

Elevii ucraineni se confruntă cu probleme la înscrierea în școlile din Moldova. Ce spun autoritățile?

Integrarea copiilor refugiați din Ucraina în sistemul educațional din Republica Moldova scoate la iveală o nouă problemă. În timp ce părinții acestora se plâng că multora dintre ei li se oferă posibilitatea să studieze în calitate de „ascultători liberi”, și nu de „elevi”, autoritățile dau neputincioase din umeri și spun că acționează conform ordinului emis de autorități. Află cum s-a ajuns la această situație și dacă problema poate fi rezolvată.

Cum au fost împărțiți copiii refugiați în „elevi” și „ascultători”

Subiectul acestui articol a fost declanșat de o poveste spusă pe Facebook de Iaroslava Zolotko, venită în Moldova din Ucraina la începutul războiului. Ea a scris că, în iulie, fiicei sale i s-a promis că va fi acceptată într-o școală din Republica Moldova ca elevă cu drepturi depline, dacă sunt disponibile toate documentele necesare înscrierii. Unele dintre aceste documente au rămas în școala ucraineană. Prin urmare, familia a trebuit să meargă în Ucraina, să ridice aceste acte și să elibereze copilul de la școala ucraineană. Însă, la întoarcerea la Chișinău, s-a dovedit că un set complet de acte nu este suficient pentru înscrierea la o școală în calitate de elev, fiind nevoie și de statutul de refugiat. Dacă nu există un astfel de statut, copilul poate fi doar „ascultător”.

„Ascultătorul” nu este evaluat și nu i se eliberează un document de pregătire. Adică, de fapt, timpul de pregătire în acest statut nu este luat în considerare. Asta deși „ascultătorul”, conform instrucțiunilor Ministerului Educației, are toate drepturile unui elev (participă la cursuri, activități extracurriculare etc.).

După cum a explicat Iaroslava Zolotko, în acest stadiu familia ei nu intenționează să primească statutul de refugiat. Mai mult, după ce fiica ei a fost externată de la o școală ucraineană, nu poate studia acolo online. Astfel, familia are o singură opțiune pentru educație – ca fiica lor să studieze într-o școală din Moldova, în calitate de elev. În caz contrara, fata riscă să piardă efectiv anul școlar.

Contactați de NM, reprezentanții Liceului „Dacia” din capitală, acolo unde Iaroslava Zolotko dorea să-și înscrie fiica, au declarat că acționează conform ordinului Direcției de Învățământ Chișinău. Liceul a mai menționat că deja „au vorbit în mod repetat despre imposibilitatea înscrierii copiilor ucraineni fără statut de refugiat în liceu și au cerut autorităților să găsească o soluție la această problemă”.

Ce spun autoritățile și legea?

Departamentul metropolitan de educație a declarat pentru NM că copiii din Ucraina sunt înscriși în școli pe baza instrucțiunilor Ministerului Educației (pe care le-am menționat mai sus), și că departamentul nu ia decizii independente în această problemă.

Totodată, Codul Educației prevede că „cetățenii altor state, precum și apatrizii, au acces la educație prin sistemul național de învățământ”. Nu se spune nimic, însă, despre statutul de refugiat obligatoriu pentru asta.

Instrucțiunea potrivit căreia copiii din Ucraina fără statut de refugiat pot fi admiși în școlile din Republica Moldova doar ca „ascultători” a fost emisă de minister pe 15 martie.

NM a contactat reprezentanții Ministerului Educației. Departamentul, însă, nu a dat curs solicitării noastre de a comenta subiectul, până la data publicării subiectului.

Cum poate fi rezolvată problema?

Directorul „Centrului juridic al avocaților”, Oleg Palii, consideră că problema poate fi rezolvată prin introducerea „protecției temporare” pentru refugiații sosiți din Ucraina. Potrivit lui, prevederea acestui proiect de lege este deja în curs de examinare de către guvern.

Protecția temporară este un statut juridic internațional care prevede o procedură simplificată de trecere a frontierei și garantează anumite drepturi, inclusiv un permis de ședere. În același timp, formalitățile administrative, spre deosebire de obținerea statutului de refugiat, sunt minimizate.

„Până acum, în Moldova existau doar câteva elemente de protecție pentru refugiații din Ucraina (de exemplu, un permis de muncă fără permis de ședere și fără statut de refugiat). A fost o măsură de urgență luată de Comisia pentru Situații de Urgență”, a spus Palii.

Protecția temporară, potrivit acestuia, va elimina, printre altele, orice obstacole legale în calea educației depline a copiilor din Ucraina în școlile din Republica Moldova.

Dar nuanțele încă rămân, a notat avocatul: „De exemplu, disponibilitatea de locuri în școli sau vaccinare. Unii sunt vaccinați, alții nu. Programul de vaccinare în Ucraina este și el diferit de cel moldovenesc. Școlile au obligația să țină cont de acest lucru, deoarece un copil nevaccinat pune în pericol întreaga comunitate în care se află”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marian Lupu

Un fost președinte al CSM aderă la „Respect Moldova”. Lupu: „Un om de valoare”

Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aderat la Mișcarea „Respect Moldova”. Anunțul a fost făcut pe 8 iulie de liderul formațiunii politice, Marian Lupu.

Încă un om de valoare și un profesionist desăvârșit s-a alăturat Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. Este vorba despre judecătorul Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Ne bucurăm că Victor Micu a ales să-și pună cunoștințele, experiența și energia în slujba unui proiect politic care are scopul de a consolida statul de drept, respectul față de cetățeni și reformele reale. Îi urăm bun venit în echipă și îl asigurăm că, alături de noi, va avea libertatea să-și exprime punctul de vedere, să lupte pentru o justiție corectă și să contribuie la construcția unei Moldove în care fiecare cetățean să se bucure de respect, dreptate și siguranță”, a transmis Marian Lupu.

Victor Micu a activat de-a lungul timpului în cadrul Judecătoriei Chișinău, sectorul Rîșcani, deținând funcții de judecător, vicepreședinte și, ulterior, președinte al instanței. Între anii 2014 și 2019 a deținut de două ori funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 16 iulie 2019 a fost revocat revocat din funcția de președinte al CSM, dar și-a păstrat calitatea de membru al Consiliului.

În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Victor Micu. Este vorba despre faptul că acesta, în calitate de membru CSM, a votat pentru sine însuși pentru acordarea gradului I de calificare. Nu i-au fost aplicate interdicții deoarece era la prima abatere de la lege.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: