GETTY/ANDERS WIKLUND

Epidemiologul-șef al Suediei recunoaște greșeala autorităților? Țara nu a impus restricții privind pandemia

Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei a recunoscut, în cadrul unui interviu pentru un post de radio local, că, posibil, autoritățile ar fi modificat strategia în lupta cu noul coronavirus, dacă ar fi avut cunoștințele de acum despre maladie. Mai multe instituții de presă din toată lumea au calificat declarația drept recunoaștere a greșelei, scrie BBC.

”În unele aspecte, am fi putut trata această situaţie chiar mai bine decât o facem astăzi, când ştim tot mai multe lucruri (despre virus, n.r.). Nu înseamnă că, în Suedia, strategia de bază s-a schimbat în vreun fel. Suntem încă foarte mulţumiţi de ea, funcţionează bine: avem un nivel redus de răspândire în societate. Avem, din păcate, un grad ridicat de mortalitate, dar lucrăm la asta”, a declarat epidemiologul-şef de la Stockholm.

Precizăm că Suedia nu a instituit măsuri de izolare și restricții în lupta cu coronavirusul de tip nou, în afara adunărilor cu un număr mai mare de 50 de persoane. Autoritățile au considerat că populația va dobândi imunitate în fața bolii, prin respectarea recomandărilor din partea medicilor. Cu toate acestea, pandemia a provocat un număr de 4 500 de decese în Suedia.

Ander Tegnell, principalul artizan al strategiei aplicate în lupta cu pandemia, a precizat că, ținând cont de cunoștințele dobândite între timp, Suedia ar fi ales la începutul crizei o strategie intermediară între ceea pentru ce a optat atunci și ceea ce a ales restul lumii.

Epidemiologul a utilizat formulări atente în interviul său. De exemplu, acesta a menționat că măsurile adoptate de Suedia în lupta cu pandemia ar putea fi îmbunătățite, fără să precizeze la ce anume se referă. Câteva ore mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, el a confirmat că este de părere că strategia adoptată de Suedia este cea mai corectă pentru țară.

În Suedia au fost înregistrate peste 40 000 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 4,5 mii de decese. În țările vecine – Danemarca, Norvegia și Finlanda, care au adoptat măsuri de restricție, au decedat 580, 237 și 321 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: