Epidemiologul-șef al Suediei recunoaște greșeala autorităților? Țara nu a impus restricții privind pandemia
Full Article 2 minutes read

Epidemiologul-șef al Suediei recunoaște greșeala autorităților? Țara nu a impus restricții privind pandemia

Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei a recunoscut, în cadrul unui interviu pentru un post de radio local, că, posibil, autoritățile ar fi modificat strategia în lupta cu noul coronavirus, dacă ar fi avut cunoștințele de acum despre maladie. Mai multe instituții de presă din toată lumea au calificat declarația drept recunoaștere a greșelei, scrie BBC.

”În unele aspecte, am fi putut trata această situaţie chiar mai bine decât o facem astăzi, când ştim tot mai multe lucruri (despre virus, n.r.). Nu înseamnă că, în Suedia, strategia de bază s-a schimbat în vreun fel. Suntem încă foarte mulţumiţi de ea, funcţionează bine: avem un nivel redus de răspândire în societate. Avem, din păcate, un grad ridicat de mortalitate, dar lucrăm la asta”, a declarat epidemiologul-şef de la Stockholm.

Precizăm că Suedia nu a instituit măsuri de izolare și restricții în lupta cu coronavirusul de tip nou, în afara adunărilor cu un număr mai mare de 50 de persoane. Autoritățile au considerat că populația va dobândi imunitate în fața bolii, prin respectarea recomandărilor din partea medicilor. Cu toate acestea, pandemia a provocat un număr de 4 500 de decese în Suedia.

Ander Tegnell, principalul artizan al strategiei aplicate în lupta cu pandemia, a precizat că, ținând cont de cunoștințele dobândite între timp, Suedia ar fi ales la începutul crizei o strategie intermediară între ceea pentru ce a optat atunci și ceea ce a ales restul lumii.

Epidemiologul a utilizat formulări atente în interviul său. De exemplu, acesta a menționat că măsurile adoptate de Suedia în lupta cu pandemia ar putea fi îmbunătățite, fără să precizeze la ce anume se referă. Câteva ore mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, el a confirmat că este de părere că strategia adoptată de Suedia este cea mai corectă pentru țară.

În Suedia au fost înregistrate peste 40 000 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 4,5 mii de decese. În țările vecine – Danemarca, Norvegia și Finlanda, care au adoptat măsuri de restricție, au decedat 580, 237 și 321 de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: