Facebook/Viorel Ursu

Viorel Ursu nu rămâne fără funcție: după rechemarea din SUA, este propus ambasador în Suedia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, pe 9 iulie, Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat candidatura lui Viorel Ursu pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei. Anunțul vine la două săptămâni după ce Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii.

„Comisia politică externă și integrare europeană a legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ pozitiv pentru candidatura agreată a unui nou ambasador al Republicii Moldova. Astfel, Viorel Ursu urmează să fie desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei”, au comunicat reprezentanții Ministerului de Externe.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Viorel Ursu „este un diplomat cu o experiență remarcabilă în afaceri europene, guvernanță democratică și cooperare internațională”. „Sunt convins că va consolida substanțial parteneriatul cu Regatul Suediei, un partener-cheie pentru dezvoltarea țării noastre”, a comunicat Popșoi.

Ministerul de Externe a menționat că Viorel Ursu este diplomat și expert în afaceri europene, cu peste două decenii de experiență în domeniul relațiilor internaționale, dezvoltării democratice și extinderii Uniunii Europene. Anterior, a fost director al Departamentului Europa în cadrul Fundației Open Society din Londra, unde a coordonat programe dedicate bunei guvernări, statului de drept și consolidării societății civile. A activat și ca analist politic senior la Open Society European Policy Institute din Bruxelles, contribuind la formularea politicilor europene pentru vecinătatea estică.

Și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, predând drept internațional și drepturile omului. Este absolvent al Colegiului Europei (Polonia), cu un master în studii europene. Deține diplomă de licență în drept de la Universitatea de Stat din Moldova.

Amintim că, la ședința Guvernului din 24 iunie curent, au fost aprobate mai multe rechemări și numiri în funcții diplomatice. Printre altele, Viorel Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, iar fostul vicepremier Vladislav Kulminski a fost desemnat să preia acest post. Pe 27 iunie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Kulminski în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații intră în grevă generală: „Asistăm la preluarea controlului politic”. Ce îi nemulțumește

Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.

Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.

Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.

„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.

În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.

Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.

Deocamdată, autoritățile nu comentat oficial greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova și nici acuzațiile și îngrijorările exprimate de reprezentanții profesiei.

Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook
Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: