Erdogan a început propria „operațiune specială”. Armata turcă a lansat o ofensivă în Irak

Turcia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră terestră și aeriană împotriva militanților kurzi din nordul Irakului, a anunțat luni dimineața ministrul turc al Apărării, citat de BBC. Avioanele turcești și artileria au lovit ținte aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau PKK și trupele de comando, apoi au traversat în regiune pe uscat sau au fost transportate cu elicoptere, a declarat ministrul Apărării Hulusi Akar.

Akar a spus că avioanele au lovit cu succes adăposturi, buncăre, peșteri, tuneluri, depozite de muniții și sedii aparținând PKK. Gruparea menține baze în nordul Irakului și a folosit teritoriul pentru atacuri asupra Turciei.

„Operațiunea noastră continuă cu succes, așa cum era planificat. Țintele care au fost stabilite pentru prima fază au fost atinse”, a spus Akar. Nu au fost făcute publice informații despre numărul de trupe și avioane implicate în cea mai recentă incursiune.

Suntem hotărâți să salvăm națiunea noastră nobilă de nenorocirea teroristă care ne-a afectat țara de 40 de ani. Lupta noastră va continua până când ultimul terorist va fi neutralizat”, a spus Akar.

Turcia a efectuat numeroase operațiuni aeriene și terestre transfrontaliere împotriva PKK în ultimele decenii. Cea mai recentă ofensivă a avut loc în aprilie 2021.

Zeci de mii de oameni au fost uciși de când PKK, care este desemnată organizație teroristă de către SUA și Uniunea Europeană, a început o insurgență în regiunea de sud-est majoritară kurdă a Turciei în 1984.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: