telegrafi.com

Erdogan ordonă guvernului turc să înceapă să lucreze la „hub-ul gazier” propus de Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă să lucreze la „hub-ul gazier” din Turcia propus de omologul său rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa, relatează G4media.

„Am dat, împreună cu Vladimir Putin, Ministerului nostru al Energiei şi instituţiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcină împreună”, a afirmat Erdogan cu privire la un eventual hub gazier în Turcia, în timpul unui interviu acordat jurnaliştilor în timpul zborului său de întoarcere de la Astana, Kazahstan, unde a avut joi o întrevedere cu preşedintele rus.

Şeful statului turc a afirmat de asemenea că lucrările vor începe imediat.

„Nu va fi nicio perioadă de aşteptare în această problemă”, a adăugat Erdogan, precizând că hub-ul ar putea fi construit în regiunea Tracia (Tracia Răsăriteană ori Tracia Turcească.n.r.) din nord-vestul Turciei.

„Vom găsi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distribuţie şi îl vom construi”, a declarat Erdogan jurnaliştilor turci.

Ce a propus Putin Turciei în privința gazelor naturale

Vladimir Putin a propus miercuri crearea unui centru internaţional de distribuţie a gazelor naturale în Turcia, în urma avarierii gazoductelor NordStream din Marea Baltică.

Putin a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent „cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului TurkStream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe ţări din sudul şi sud-estul Europei.

TurkStream, care trece pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută, scrie EFE.

„Hub-ul gazier” spre Europa propus de Putin „nu are niciun sens”, în condiţiile în care europenii vor să-şi reducă dependenţa de hidrocarburile din Rusia, a reacţionat Franţa joi seara.

„Nu vedem niciun sens în a crea noi infrastructuri care să permită să se importe mai mult gaz rusesc”, a subliniat preşedinţia franceză.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Blocul Alternativa

Protest la CEC. Blocul Alternativa acuză autoritatea electorală că ar încerca să nu-l admită la alegerile parlamentare

Blocul Alternativa a organizat pe 17 iunie un protest la Comisia Electorală Centrală (CEC) față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale. Formațiunea susține că în document au fost introduse două prevederi care are avea drept scop împiedicarea candidării sale la alegerile parlamentare din această toamnă. Președinta CEC, Angelica Caraman, a respins acuzațiile, menționând că Blocul Alternativa „încearcă să iasă cu tot dinadinsul în evidență”. La scurt timp după manifestație, autoritatea electorală a aprobat Regulamentul în cauză.

Blocul Alternativa acuză CEC că vrea să-i împiedice participarea la parlamentare

Câteva zeci de persoane au protestat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de faptul că Regulamentul prevede că denumirea blocurilor electorale nu poate să coincidă sau să semene cu denumirea vreunui partid membru. O altă prevedere care nu le convine este cea care stipulează că în conducerea blocurilor electorale nu se pot regăsi politicieni independenți care nu sunt membri ai partidelor componente.

Protestatarii au declarat că aceste prevederi ar fi fost introduse în Regulament de autoritatea electorală la indicațiile formațiunii de guvernământ PAS, cu scopul de a împiedica Blocul Alternativa să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Asta pentru că denumirea Blocului Alternativa coincide cu cea a unuia dintre partidele care se regăsește în componența lui – Mișcarea Alternativă Națională (MAN), iar unul din liderii săi este Alexandr Stoianoglo, care nu este membru al niciuneia dintre cele trei formațiune politice din componența blocului.

Telegram/Blocul Alternativa

Prin această inițiativă v-ați făcut de râs în fața întregii societăți. Ați devenit cei care au decis să lipsească poporul Republicii Moldova de o alternativă democratică, interzicând până și rostirea acestui cuvânt – „alternativa”. Comisia Electorală Centrală are de mult timp reputația unei echipe campanie electorală a partidului de guvernare, însă ultimele dvs inovații, în ghilimele, că CEC a devenit, de fapt, o parte a unei secte periculoase, agresive și totalitare, care a pierdut legătura cu realitatea și cu standardele democratice elementare. (…) Noi vom participa la alegerile parlamentare din 2025, în ciuda tuturor fanteziilor bolnăvicioase și inițiativelor liderilor regimului, în ciuda tuturor metodelor criminale ale slugilor și complicilor acestora”, a spus membrul MAN, Victor Pruteanu.

Telegram/Blocul Alternativa

În timpul protestului, participanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum „CEC trebuie de politizat” și „6 din 9 membri sunt din PAS” și „Doar pe Instagram CEC „European””. Totodată, aceștia au scandat lozinci precum „PAS dictează, CEC blochează” și „Rușine”.

Reacția autorității electorale

Precizăm că, pe 17 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale s-au reunit în ședință.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a comentat acuzațiile înaintate de reprezentanții Blocului Alternativa în cadrul acesteia. „Am avut aici, în preajmă, un protest vizavi de un subiect inexistent, de fapt, de pe ordinea de zi, or așa cum au anunțat participanții la acest protest, ei sunt împotriva adoptării unui regulament de înregistrare a unui bloc electoral. Nu discutăm astăzi pe ordinea de zi acest subiect, noi vorbim de regulamentul privind înregistrarea blocurilor electorale și nu a unui bloc anume. Cineva încearcă să iasă cu tot dinadinsul să iasă în evidență”, a spus ea.

Menționăm că, în timpul ședinței, membrii CEC au aprobat Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Ce prevederi conține documentul, aflați în materialul NM „Blocurile sub control. De ce, în Moldova, li se pun bețe în roate blocurilor electorale „ascunse””.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: