Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a transmis omologilor săi, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, că țara sa este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina.
Presa rusă a relatat că Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, în cadrul căreia și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin pentru relansarea dialogului de pace.
Totodată, potrivit agenției AFP, liderul turc a purtat o discuție telefonică și cu președintele francez Emmanuel Macron.
„În eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, s-a ajuns la un moment de cotitură istoric. Această oportunitate trebuie valorificată, iar Turcia este pregătită să ofere orice formă de sprijin, inclusiv să găzduiască negocieri în vederea obținerii unui armistițiu și a unei păci durabile”, a declarat Erdogan în cadrul convorbirii.
De asemenea, potrivit Reuters, ministrul turc de externe le-a spus sâmbătă, într-un apel, liderilor din „Coaliţia voinţei”, că Turcia este pregătită să îşi asume datoria de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina.
Turcia, membră NATO, a menţinut relaţii cordiale atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, de la invazia rusă la scară largă din 2022. Ea şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi i-a oferit acesteia ajutor militar, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor împotriva Rusiei.
În noaptea de duminică, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus să se organizeze negocieri directe ruso-ucrainene la Istanbul, începând cu joi, 15 mai.
Ca răspuns, liderul ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Franței, Emmanuel Macron, au afirmat că pentru a avea loc astfel de consultări, Rusia trebuie mai întâi să oprească focul.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că autoritățile ruse insistă asupra faptului că mai întâi trebuie să înceapă negocierile la Istanbul, iar abia apoi se va putea discuta despre un armistițiu.
„Vladimir Putin s-a exprimat cât se poate de clar: „mai întâi negocierile privind cauzele profunde, iar apoi se va putea discuta și despre armistițiu”, a subliniat Zaharova.
Amintim că negocieri directe de pace între Ucraina și Rusia au avut loc la Istanbul în primăvara anului 2022, la scurt timp după începutul invaziei rusești pe scară largă, însă acestea s-au încheiat cu un eșec.