Turcia, gata să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina: „S-a ajuns la un moment de cotitură”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a transmis omologilor săi, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, că țara sa este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina.

Presa rusă a relatat că Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, în cadrul căreia și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin pentru relansarea dialogului de pace.

Totodată, potrivit agenției AFP, liderul turc a purtat o discuție telefonică și cu președintele francez Emmanuel Macron.

„În eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, s-a ajuns la un moment de cotitură istoric. Această oportunitate trebuie valorificată, iar Turcia este pregătită să ofere orice formă de sprijin, inclusiv să găzduiască negocieri în vederea obținerii unui armistițiu și a unei păci durabile”, a declarat Erdogan în cadrul convorbirii.

De asemenea, potrivit Reuters, ministrul turc de externe le-a spus sâmbătă, într-un apel, liderilor din „Coaliţia voinţei”, că Turcia este pregătită să îşi asume datoria de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina.

Turcia, membră NATO, a menţinut relaţii cordiale atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, de la invazia rusă la scară largă din 2022. Ea şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi i-a oferit acesteia ajutor militar, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor împotriva Rusiei.

În noaptea de duminică, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus să se organizeze negocieri directe ruso-ucrainene la Istanbul, începând cu joi, 15 mai.

Ca răspuns, liderul ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Franței, Emmanuel Macron, au afirmat că pentru a avea loc astfel de consultări, Rusia trebuie mai întâi să oprească focul.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că autoritățile ruse insistă asupra faptului că mai întâi trebuie să înceapă negocierile la Istanbul, iar abia apoi se va putea discuta despre un armistițiu.

„Vladimir Putin s-a exprimat cât se poate de clar: „mai întâi negocierile privind cauzele profunde, iar apoi se va putea discuta și despre armistițiu”, a subliniat Zaharova.

Amintim că negocieri directe de pace între Ucraina și Rusia au avut loc la Istanbul în primăvara anului 2022, la scurt timp după începutul invaziei rusești pe scară largă, însă acestea s-au încheiat cu un eșec.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: