Eșec pentru socialiști și comuniști, la Curtea Constituțională. Româna – limba oficială în Moldova
Full Article 2 minutes read

Eșec pentru socialiști și comuniști, la Curtea Constituțională. Româna – limba oficială în Moldova

Curtea Constituțională (CC) a examinat, pe 11 martie, sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii votate de partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” au fost substituite cu „limba română” în legislația din Republica Moldova, inclusiv în Constituție. Înalta Curte a recunoscut legea ca fiind parțial constituțională. Articolul care recunoaște ca sintagma „funcționând pe baza grafiei latine” ca fiind învechit a fost declarat neconstituțional.

De menționat că de la ședința CC au lipsit autorii plângerii, deputații socialiști Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și deputatul comunist Vladimir Voronin.

Principalul argument al autorilor plângerii este că fracțiunea PAS a schimbat Constituția cu voturile unei majorități simple de deputați, și nu cu ⅔ voturi. Pe de altă parte PAS, chiar la momentul adoptării legii, a explicat că esența acesteia era implementarea deciziei Curții Constituționale din 2013, prin care a constatat că Declarația de independență a Republicii Moldova, în care limba de stat se numește „română”, prevalează Constituției din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”. Astfel, PAS a susținut că pune în aplicare o decizie care fusese deja luată cu mult timp în urmă.

Amintim că legea care prevede schimbarea sintagmelor limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră”  în „limba română” în toate legile din Moldova, inclusiv în Constituție, a fost adoptată în primăvara anului 2023. BCS s-a opus deciziei. Legea a fost promulgată de președinta Maia Sandu în martie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: