VIDEO „Este bogăția pe care nu ne-o poate lua nimeni”. Mesajul lui Sergiu Prodan de Ziua Națională a Culturii
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Este bogăția pe care nu ne-o poate lua nimeni”. Mesajul lui Sergiu Prodan de Ziua Națională a Culturii

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a publicat pe 15 ianurie o adresare video cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Oficialul le-a mulțumit oamenilor de creație, publicului și partenerilor de dezvoltare pentru aportul lor în dezvoltarea domeniului. „Prețuiți cultura. (…) Este bogăția pe care o putem transmite generațiilor viitoare și pe care nu ne-o poate lua nimeni”, a spus Sergiu Prodan.

În debutul adresării, ministrul a subliniat că cultura noastră este prin definiție românească, însă îmbogățită și de cele ale altor etnii care locuiesc în Moldova.

Este o zi specială astăzi la noi în țară: ziua când s-a născut marele Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Astăzi celebrăm cultura noastră, una prin definiție românească, dar și îmbogățită prin culturile altor etnii. Este ziua în care îi onorăm pe cei dedicați culturii: fie creatori, fie promotori ai valorilor artistice”, a spus acesta.

Sergiu Prodan a adus un omagiu pentru toți oamenii de cultură: de la artiști până la bibliotecarii și profesorii de educație muzicală din instituțiile de învățământ.

Vă mulțumesc pentru munca, pasiunea și dăruirea de care dați dovadă. De multe ori, la limita sacrificiului. Cunoaștem și prețuim acest fapt. (…) Datorită vouă în țara noastră continuă să apară talente. Datorită vouă sunt păstrate și reînviate tradițiile. Datorită vouă numele Moldova răsună astăzi cu multă mândrie peste continente”, a menționat ministrul.

Acesta a declarat că, în ultimii ani, domeniul culturii s-a dezvoltat simțitor și a trecut granițele țării.

În ultimii ani, dar cu precădere în 2023, toți împreună am reușit să facem viața culturală a țării noastre cu adevărat efervescentă. Cu zeci de spectacole și concerte, în sate și orașe. Cu zeci de evenimente de artă contemporană sau de promovare și păstrare a tradițiilor și patrimoniului național. Cu turnee în Europa și acasă. Cu nume sonore sau abia în devenire. Cu echipe de profesioniști sau de amatori. Împreună am mers în zeci de localități pentru a vorbi despre lectură și carte, am făcut mii de kilometri pentru a prezenta filme și spectacole în fața concetățenilor din diasporă, devenind veritabili reprezentanți ai diplomației noastre culturale”, a comunicat Sergiu Prodan.

Ministrul i-a îndemnat pe oamenii de cultură să continue să creeze pentru a apropia viitorul european al Republicii Moldova.

În mesajul său, ministrul a mulțumit și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru sprijinul oferit domeniului cultural din țara noastră.

Aș vrea să meționez astăzi și susținerea generoasă oferită domeniului cultural din Republica Moldova de către partenerii noștri de dezvoltare. Simțim sprijinul dvs.: în teatru, muzică și film, în muzeistică, în turism, în dezvoltarea industriilor creative și în reabilitarea clădirilor de patrimoniu”, a spus acesta.

Ministrul  nu a uitat să menționeze nici consumatorii de cultură.

Mai vreau astăzi să le mulțumesc astăzi concetățenilor noștri, onoratul public, fără de care actul artistic nu ar putea avea loc. Celor care iubesc și apreciază arta de calitate în toate formele ei. Celor care ne susțin și ne așteaptă, dornici de cultură. Prețuiți cultura și prețuiti-i pe oamenii care o crează. Este bunul pe care-l putem purta cu noi în gând și în suflet. Este bogăția pe care o putem transmite generațiilor viitoare și pe care nu ne-o poate lua nimeni”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: