Este oficial: pacienții care se tratează acasă de COVID-19 pot primi medicamente compensate. Lista preparatelor
Full Article 2 minutes read

Este oficial: pacienții care se tratează acasă de COVID-19 pot primi medicamente compensate. Lista preparatelor

Persoanele cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Afecţiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 18 decembrie.

Modificările efectuate în acest sens în unele ordine comune ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au fost publicate vineri, 18 decembrie, în Monitorul Oficial.

Preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiţii de ambulatoriu vor fi prescrise de către medicii de familie. Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Menţionăm că medicamentele compensate pentru tratamentul noului coronavirus la domiciliu vor fi prescrise atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Pacienţii cu caz confirmat de infecţie cu coronavirus de tip nou COVID-19 vor beneficia de 21 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Este vorba despre unele medicamente pentru tratamentul simptomatic, şi anume: antitrombotice şi anticoagulante (acidum acetylsalicylicum, clopidogrelum, sulodexidum), medicamente care reglează acidul gastric (famotidinum), vasodilatatoare (pentoxifyllinum) şi bronhodilatatoare (salbutamolum).

De asemenea, pentru copii, vor fi prescrise, la necesitate, antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum.

Totodată, în funcţie de evoluția simptomelor, pacienţilor cu forme moderate de boală le vor putea fi prescrise şi medicamente antibacteriene, cum ar fi clarithromycinum, azithromycinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefaclorum, cefpodoximum, cefiximum.

În anul 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 555 de milioane au fost valorificate în unsprezece luni ale anului.

Lista medicamentelor poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.

***

Pe 14 decembrie, Ministerul Sănătății a modificat protocolul de tratament al COVID-19. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: