Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

„Este pusă la îndoială credibilitatea actului Procurorului General”. Reacții la decizia de astăzi a Curții Constituționale

Decizia din 21 mai a Curții Constituționale (CCM) a fost comentată de mai mulți experți în drept constituțional, de juriști, dar și de activiști civici. NM a realizat și vă prezintă o sinteză a opiniilor exprimate pe rețelele de socializare.

Fostul președinte al Curții Constituționate, Alexandru Tănase, este de părere că această decizie ar dăuna imaginii actualului procuror general.

„CCM a decis că neconstituționalitatea procedurilor de numire a procurorului general „nu afectează procedurile deja desfășurate” pentru numirea actualului Procuror General, probabil pentru a nu afecta valabilitatea sutelor de decizii procesuale adoptate de actualul Procuror General în dosarele pe care le are în gestiune. Efectul negativ al acestei hotărâri este că este pusă la îndoială credibilitatea actului PG, care se află încă la început de mandat”, a scris Alexandru Tănase.

https://www.facebook.com/sandu.tanase/posts/3919586551417219

Expertul constituțional Teodor Cârnaț a fost și mai dur în declarații. În opinia sa, Alexandr Stoianoglo ar trebui să demisioneze.

„Cu toate ca această hotărâre nu are efect retroactiv, totuși pentru a reveni în albia statului de drept și garantării supremației Constituției, această persoană nu este legitimă, intimidabilă și nu este credibilă și ar trebui, în regim de urgență, să-și dea demisia din funcția de Procuror General, oferind posibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor să organizeze un concurs în acest sens respectând în tocmai prevederile Constituției RM”, a scris avocatul.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este de profesie jurist, a atras atenția că trebuie ținut cont de contextul și circumstanțele care existau la momentul promovării prevederilor legale respective.

„Atât conducerea Procuraturii Generale, cât și Consiliul Superior al Procurorilor se aflau sub controlul total al oligarhului Vladimir Plahotniuc, contribuind decisiv la uzurparea puterii de stat, inclusiv prin crearea contrar normelor democratice a majorității parlamentare între 2015 și 2019. O intervenție externă era unica soluție pentru a elibera această instituție de sub controlul clanurilor oligarhice în acea perioadă zbuciumată în care se afla Republica Moldova”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=802505460274889&id=100015463279463

Avocatul Eduard Rudenco a nortat că „Curtea Constituțională și-a demonstrat independența și echidistanța. În care nu mă îndoiam, la fel ca și în independența lui Stoianoglo”.

Iar fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care a primit azil politic în Germania în anul 2017, a notat că decizia CCM are urmări politice.

„Au declarat neconstituțională procedura de înaintare a candidaților la funcția de procuror general la etapa Comisiei guvernamentale pentru selectarea candidaților. Adică procedura care a fost utilizată pentru înaintarea lui Stoianoglo. Iar decizia asta are urmări politice! Anume politice, fiindcă dă motiv politicienilor, de astăzi, să pună la îndoială legitimitatea procurorului general”, a scris Petrenco.

https://www.facebook.com/grigore.petrenco/posts/3037351656324702

Amintim că, pe 21 mai, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției. Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: