Decizia din 21 mai a Curții Constituționale (CCM) a fost comentată de mai mulți experți în drept constituțional, de juriști, dar și de activiști civici. NM a realizat și vă prezintă o sinteză a opiniilor exprimate pe rețelele de socializare.
Fostul președinte al Curții Constituționate, Alexandru Tănase, este de părere că această decizie ar dăuna imaginii actualului procuror general.
„CCM a decis că neconstituționalitatea procedurilor de numire a procurorului general „nu afectează procedurile deja desfășurate” pentru numirea actualului Procuror General, probabil pentru a nu afecta valabilitatea sutelor de decizii procesuale adoptate de actualul Procuror General în dosarele pe care le are în gestiune. Efectul negativ al acestei hotărâri este că este pusă la îndoială credibilitatea actului PG, care se află încă la început de mandat”, a scris Alexandru Tănase.
Astăzi, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității unor prevederi din Legea nr. 3 din 25 februarie…
Gepostet von Alexandru Tanase am Donnerstag, 21. Mai 2020
Expertul constituțional Teodor Cârnaț a fost și mai dur în declarații. În opinia sa, Alexandr Stoianoglo ar trebui să demisioneze.
„Cu toate ca această hotărâre nu are efect retroactiv, totuși pentru a reveni în albia statului de drept și garantării supremației Constituției, această persoană nu este legitimă, intimidabilă și nu este credibilă și ar trebui, în regim de urgență, să-și dea demisia din funcția de Procuror General, oferind posibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor să organizeze un concurs în acest sens respectând în tocmai prevederile Constituției RM”, a scris avocatul.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este de profesie jurist, a atras atenția că trebuie ținut cont de contextul și circumstanțele care existau la momentul promovării prevederilor legale respective.
„Atât conducerea Procuraturii Generale, cât și Consiliul Superior al Procurorilor se aflau sub controlul total al oligarhului Vladimir Plahotniuc, contribuind decisiv la uzurparea puterii de stat, inclusiv prin crearea contrar normelor democratice a majorității parlamentare între 2015 și 2019. O intervenție externă era unica soluție pentru a elibera această instituție de sub controlul clanurilor oligarhice în acea perioadă zbuciumată în care se afla Republica Moldova”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Am luat act de dispozitivul hotărârii Curții Constituționale și de comunicatul de presă pe marginea controlului de…
Gepostet von Sergiu Litvinenco am Donnerstag, 21. Mai 2020
Avocatul Eduard Rudenco a nortat că „Curtea Constituțională și-a demonstrat independența și echidistanța. În care nu mă îndoiam, la fel ca și în independența lui Stoianoglo”.
Iar fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care a primit azil politic în Germania în anul 2017, a notat că decizia CCM are urmări politice.
„Au declarat neconstituțională procedura de înaintare a candidaților la funcția de procuror general la etapa Comisiei guvernamentale pentru selectarea candidaților. Adică procedura care a fost utilizată pentru înaintarea lui Stoianoglo. Iar decizia asta are urmări politice! Anume politice, fiindcă dă motiv politicienilor, de astăzi, să pună la îndoială legitimitatea procurorului general”, a scris Petrenco.
Сегодняшнее решение Конституционного Суда только подтвердило мою уверенность в политической ангажированности этой…
Gepostet von Grigore Petrenco am Donnerstag, 21. Mai 2020
Amintim că, pe 21 mai, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției. Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.