„Este un abuz”. Guvernul anunță că deciziile CTESP din raionul Orhei vor fi verificate de instituțiile specializate ale statului
Full Article 3 minutes read

„Este un abuz”. Guvernul anunță că deciziile CTESP din raionul Orhei vor fi verificate de instituțiile specializate ale statului

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova declară că deciziile Comisiei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Prin urmare, Guvernul anunță că a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de Comisia Teritorială.

„Membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule”, comunică reprezentanții Guvernului.

La fel, ei precizează că doar CNESP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19.

„Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Totodată se declară că Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică sunt comisiile la nivelul autorităților locale, iar hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Prin urmare sursa declară că Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

***

De menționat, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a luat decizia ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale au declarat că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice  sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.

Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.

Măsurile intră în vigoare pe 22 ianuarie sunt valabile până pe 20 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: