„Eu am fost în parc și nu am văzut acolo îndrăgostiți”. Arhitectul a spus de ce-i trebuie orașului Chișinău un business-centru „atrăgător” în locul cafenelei „Guguță”
Full Article 5 minutes read

„Eu am fost în parc și nu am văzut acolo îndrăgostiți”. Arhitectul a spus de ce-i trebuie orașului Chișinău un business-centru „atrăgător” în locul cafenelei „Guguță”

Autorul proiectului business-centrului cu opt etaje pe locul cafenelei „Guguță”, arhitectul Constantin Ciurea din România consideră că parcul central din Chișinău va avea doar de câștigat din apariția pe teritoriul său a unui edificiu modern și grandios. În opinia sa, acum, acolo e o „pustietate”, neatrăgătoare și pentru tineri, și pentru bunicuțele cu nepoței. Arhitectul a vorbit despre aceasta la un club de presă care s-a desfășurat la Chișinău, la 20 februarie.

Clubul de presă a fost organizat de compania de dezvoltare „Regata Imobiliare”, care este proprietara fostei cafenele „Guguță” și a terenului pe care este situată aceasta. Potrivit afirmațiilor lui Ceslav Ciuhrii, proprietarul companiei, el a dorit ca la această întâlnire să spulbere „miturile” care se răspândesc în presă despre proiectul său.

La întâlnirea din 20 februarie, proiectul business-centrului cu opt etaje a fost prezentat pentru prima dată de autorul său, arhitectul Constantin Ciurea de la București, care a fost angajat de compania „Regata Imobiliare”. „Avem noroc că terenul nostru se află lângă parc”, a spus imediat arhitectul.

„Eu am fost în acest parc și nu numai o dată, am făcut măsurări. […] Toți trec pur și simplu prin parc. […] Eu nu am văzut acolo bunicuțe cu nepoței, nu am văzut îndrăgostiți pe bănci”, a spus Ciurea.

„Eu am fost în parc și nu am văzut acolo îndrăgostiți”. Arhitectul a spus de ce-i trebuie orașului Chișinău un business-centru „atrăgător” în locul cafenelei „Guguță”

Olga Gnatcova / NewsMaker

El susține că viitorul business-centru cu o sală de expoziții, restaurant și sală de ceremonii ar putea să schimbe cardinal aspectul parcului și să atragă oameni în el. „Noi dorim să facem „Guguță” mai mare. Și ce așteptăm? Vor fi îndrăgostiți, companii, tineri veseli care vor veni aici să se bucure. Noi vom face aceasta. Noi vom înviora acest spațiu, iar în câțiva ani, după aceasta, vom înviora și zonele adiacente”, a precizat arhitectul.

În opinia sa, „oamenii vor dori să sărbătorească Crăciunul, Revelionul și zilele de naștere” în sala de ceremonii, companiile internaționale, inclusiv IT, vor putea arenda oficii și toate acestea vor atrage tinerii în această parte a orașului. „Vor fi tineri. Ei vor lua prânzul aici. Va fi grandios. O frumusețe!”, a descris Ciurea.

El consideră că „acum, această zonă este o pustietate”, iar noul edificiu va putea crește valoarea acestui loc pentru oraș. „Este important să se pună capăt pustietății. […]   Vom oferi oamenilor posibilitatea de a se bucura”, a afirmat arhitectul.

Ciurea a motivat faptul că aspectul business-centrului proiectat de el se deosebește esențial de clădirile din preajmă prin afirmația că „orașul este viu” și trebuie să se dezvolte. Potrivit lui, despre frumusețe se poate polemiza la nesfârșit.

„Eu am fost în parc și nu am văzut acolo îndrăgostiți”. Arhitectul a spus de ce-i trebuie orașului Chișinău un business-centru „atrăgător” în locul cafenelei „Guguță”

Olga Gnatcova / NewsMaker

Proprietarul „Regata Imobiliare”, Ceslav Ciuhrii a adăugat că acesta va fi „un edificiu inovațional” cu o eficiență energetică înaltă, construit din materiale calitative, cu o parcare internă de trei nivele. Potrivit estimărilor arhitectului acestui proiect, la București, construcția unui astfel de obiectiv ar costa 20 de milioane de euro.

La rândul său, Ciuhrii a declarat că proiectul „va fi discutat cu societatea civilă”, însă încă intenționează să se judece cu Consiliul Național al Monumentelor Istorice pentru că acesta și-a retras avizul pozitiv al proiectului, și cu primăria de Chișinău, care a anulat certificatul de urbanism pentru construcții. Ciuhrii este convins că acest lucru s-a făcut ilegal și intenționează să obțină realizarea proiectului în actuala sa variantă.

Ciuhrii a motivat atenția sporită față de proiect prin reputația fostului proprietar al acestui teren, Vladimir Plahotniuc și prin „invidie”.

Ceslav Ciuhrii

Maxim Andreev, NewsMaker

Ținem să menționăm că „Regata Imobiliare” intenționează să construiască un business-centru pe locul cafenelei „Guguță”, în parcul central din Chișinău. NM a scris deja că inițial, clădirea aparținea companiei „Finpar Invest” a ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, însă în luna august 2017, „Regata Imobiliare” a devenit proprietara acesteia. Proprietarul companiei este Ceslav Ciuhrii, care mai ocupă și funcția de președinte al Federației Naționale de Tenis din Moldova. Potrivit informațiilor întreprinderii „Cadastru”, compania „Regata Imobiliare” a devenit proprietara cafenelei „Guguță” la 29 iunie 2017.

În luna octombrie anul trecut, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat autorizația pentru construcția business-centrului multietajat, eliberată companiei „Regata Imobiliare”. Ulterior, în luna decembrie, primăria de Chișinău a anulat certificatul de urbanism pentru proiectarea business-centrului.

La sfârșitul lunii ianuarie, compania „Regata Imobiliare” a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice: dezvoltatorul este convins că experții au retras ilegal autorizația pentru construcția pe locul cafenelei „Guguță” a unui business-centru cu opt etaje. Noua componență a Consiliului a considerat atunci că hotărârea precedentă a fost aprobată cu încălcări, iar proiectul propus de „Regata Imobiliare” nu se înscrie în centrul istoric.

De ce Ciuhrii consideră aceste decizii ilegale, are afacerea sa vreo legătură cu Vladimir Plahotniuc și ce va fi mai departe cu cafeneaua „Guguță” – aflați din interviul exclusiv NM «Могу поклясться, положив руку на Библию: я — не человек Плахотнюка» („Pot să jur cu mâna pe Biblie: eu nu sunt omul lui Plahotniuc”. Interviu NM cu proprietarul cafenelei „Guguță” Ceslav Ciuhrii).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: