Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Prognoză economică
Full Article 2 minutes read

Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Prognoză economică

Astăzi Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, începând cu 2015. Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că deprecierea este una de scurtă durată, iar pe termen mediu vom asista la o revenire a Euro.

Cursul stabilit pentru 29 septembrie este de 18.72 Lei/Euro – „cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții 8 ani”, precizează Veaceslav Ioniță.

„În 2015, valoarea minimă a Euro a fost de 18.77 Lei/Euro sau cu 4 bani mai mult decât azi. Ultima dată Euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014”, comunică expertul economic, pe Facebook.

Ioniță menționează că deprecierea Euro are la bază doi factori. Primul este cel intern, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună”.  „Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare”, comunică Ioniță.

Un alt factor este cel extern, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro.

„Aprecierea dolarului și deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD și criza energetică din Europa”, susține Ioniță.

Expertul a mai adăugat că aprecierea dolarului și deprecierea Euro pe plan internațional este determinată războiul din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii.

„Această tendință de depreciere a Euro o considerăm una de scurtă durată, iar pe termen mediu cred că vom asista la o revenire a Euro. Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică”, a conchis expertul.

De menționat că NM a explicat într-un material în limba rusă cum va afecta deprecierea Euro cetățenii Republicii Moldova – „Dolarul a devenit mult mai scump decât euro. Cum va afecta aceasta Moldova?” (Доллар стал намного дороже евро. Как это отразится на Молдове?).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: