Europa, afectată de un nou val de căldură extremă: incendii în Franța, Spania și Portugalia
Full Article 3 minutes read

Europa, afectată de un nou val de căldură extremă: incendii în Franța, Spania și Portugalia

O parte din vestul Europei a continuat să lupte în acest weekend contra incendiilor forestiere devastatoare, o consecinţă a unui val de căldură care, potrivit meteorologilor, ar putea doborî mai multe recorduri de temperatură la începutul săptămânii viitoare. 

În sud-vestul Franţei, potrivit Digi24.ro, mobilizarea pompierilor a continuat pentru aducerea sub control a incendiilor. În Gironde, aproape 10 mii de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări începând de marţi, în contextul unei canicule generalizate în cursul căreia temperaturile ar ajung la 40 de grade Celsius, potrivit Météo-France.

În bazinul turistic Arcachon, la malul Oceanului Atlantic, eforturile pompierilor au făcut posibilă încetinirea extinderii incendiului.

Spre interiorul ţării, incendiul continuă să se extindă în două regiuni mici, cu „peste 7.000 de hectare” mistuite de flăcări, potrivit autorităţilor.

În total, aceste incendii, pentru care au fost mobilizaţi peste o mie de pompieri, au condus începând de marţi la evacuarea a peste 14.000 de persoane.

Portugalia cunoaşte o relativă acalmie, un singur incendiu major fiind încă activ, sâmbătă, în nordul ţării.

Cu o zi înainte, un avion pentru stingerea incendiilor mobilizat în lupta cu un incendiu de pădure în regiunea Guarda (nord) s-a prăbuşit, iar pilotul a decedat.

Potrivit unui raport al Protecţiei Civile portugheze, incendiile din ultima săptămână au provocat doi morţi şi aproximativ 60 de răniţi. Potrivit estimărilor instituţiei, aceste incendii au mistuit între 12.000 şi 15.000 de hectare de pădure şi tufăriş de la debutul caniculei.

În Spania, zeci de incendii continuă să facă ravagii din nordul până în sudul ţării.

În extremitatea sudică, în Andaluzia, un incendiu izbucnit în apropiere de Malaga a condus la evacuarea preventivă a peste 3.000 de persoane, potrivit serviciilor de urgenţă andaluze.

Agenţia de Meteorologie din Spania a menţinut sâmbătă în întreaga ţară diferite niveluri de alertă de temperaturi ridicate, cu valori de peste 40 de grade Celsius în multe zone şi local de până la 44 de grade Celsius. Peste 1.000 de persoane au murit în Spania în ultimele două luni din cauza caniculei.

Mai la nord în Europa, în Marea Britanie, agenţia naţională de meteorologie a emis prima alertă „roşie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieţii”. Met Office a anunţat că în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: