Doi deputați din blocul ACUM, Platforma DA, solicită crearea unei comisii de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi înregistrat la secretariatul parlamentului, au anunțat astăzi, 20 noiembrie, Dinu Plîngău și Liviu Vovc.
Potrivit acestora, la mai bine de zece ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar Republica Moldova a pierdut o generație de tineri activi, care astăzi se află peste hotarele țării.
„Trebuie să fie trași la răspundere principalii actori ai acelor evenimente. Trebuie să analizăm dacă printre aceștia se regăsesc și unii actuali funcționari ai statului și de ce ei sunt în funcții publice, în continuare, poate că ar trebui să stea la pușcărie”, a explicat deputatul Dinu Plîngău.
Iar colegul său de fracțiune, Liviu Vovc, a declarat că numărul victimelor în urma violențelor din 7 aprilie este mai mare decât cel anunțat oficial.
„Nici până astăzi nu se cuoaște numărul real al victimelor al acelui „coridor al morții”. Totodată, nu se cunoaște câte persoane au decedat în urma acelor proteste, se vorbește despre una, însă sursele publice spun că în acea noapte au decedat mai multe persoane.”
Deputații au declarat că în cadrul comisiei trebuie audiate toate persoanele care dețineau funcții de conducere în stat, inclusiv, judecători, polițiști, procurori și tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie.
„Primul test este să vedem dacă în parlament vor fi voturile necesare pentru inițierea acestei comisii, pentru că persoanele care erau atunci în funcții de conducere, fac parte din actuala majoritate parlamentară, bazată pe interese, frica de justiție și un procuror general independent”, a mai spus Liviu Vovc.
Amintim că, potrivit informațiilor oficiale, în urma protestelor violente care au izbucnit în aprilie 2009 a murit un singur tânăr, Valeriu Boboc. Lovitura fatală ar fi venit de la polițistul Ion Perju. Acesta a fost judecat şi condamnat, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare cu executare. Acesta a plecat însă din sala de judecată înainte de pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, nefiind găsit şi până astăzi de organele de drept.