Максим Андреев, NewsMaker

Evenimentele din 7 aprilie 2009, din nou în atenția parlamentului. Doi deputați solicită crearea unei comisii de anchetă

Doi deputați din blocul ACUM, Platforma DA, solicită crearea unei comisii de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi înregistrat la secretariatul parlamentului, au anunțat astăzi, 20 noiembrie, Dinu Plîngău și Liviu Vovc.

Potrivit acestora, la mai bine de zece ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar Republica Moldova a pierdut o generație de tineri activi, care astăzi se află peste hotarele țării.

„Trebuie să fie trași la răspundere principalii actori ai acelor evenimente. Trebuie să analizăm dacă printre aceștia se regăsesc și unii actuali funcționari ai statului și de ce ei sunt în funcții publice, în continuare, poate că ar trebui să stea la pușcărie”, a explicat deputatul Dinu Plîngău.

Iar colegul său de fracțiune, Liviu Vovc, a declarat că numărul victimelor în urma violențelor din 7 aprilie este mai mare decât cel anunțat oficial.

„Nici până astăzi nu se cuoaște numărul real al victimelor al acelui „coridor al morții”. Totodată, nu se cunoaște câte persoane au decedat în urma acelor proteste, se vorbește despre una, însă sursele publice spun că în acea noapte au decedat mai multe persoane.”

Deputații au declarat că în cadrul comisiei trebuie audiate toate persoanele care dețineau funcții de conducere în stat, inclusiv, judecători, polițiști, procurori și tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie.

„Primul test este să vedem dacă în parlament vor fi voturile necesare pentru inițierea acestei comisii, pentru că persoanele care erau atunci în funcții de conducere, fac parte din actuala majoritate parlamentară, bazată pe interese, frica de justiție și un procuror general independent”, a mai spus Liviu Vovc.

Amintim că, potrivit informațiilor oficiale, în urma protestelor violente care au izbucnit în aprilie 2009 a murit un singur tânăr, Valeriu Boboc. Lovitura fatală ar fi venit de la polițistul Ion Perju. Acesta a fost judecat şi condamnat, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare cu executare. Acesta a plecat însă din sala de judecată înainte de pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, nefiind găsit şi până astăzi de organele de drept.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: