NM

Ex-director al spitalului din Cahul, trimis pe banca acuzaților. Ar fi profitat de funcție pentru a-și îmbogăți soția și socrul

Fostul director al Spitalului Raional Cahul, Oleg Creciun, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție, pe 1 aprilie.

Pe 28 martie 2022, Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud, a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-directorului IMSP Spitalul Raional Cahul.

Mai exact, Oleg Creciun este învinuit că, în perioada 2018-2021, exercitând funcția de director al IMSP Spitalul Raional Cahul, a adoptat acte administrative, a încheiat direct acte juridice, a luat decizii și a participat la luarea deciziilor, în vederea obținerii directe cât și indirecte a unor avantaje materiale pentru el și persoanele sale apropiate. Suma totală se ridică la peste 1 mln de lei, dintre care circa 420 de mii – în avantajul socrului său.

„Acțiunile acestuia s-au manifestat prin emiterea unor ordine, prin care i-a stabilit soției și socrului acestuia, angajați și ei în aceiași instituție medicală, a unui spor la salariu, în mărime de 50%, 75% și respectiv 100%, pentru cumularea cu alte funcții ale unor salariați temporar absenți din aceeași instituție, neluând în calcul că aceștia activau în funcțiile de bază pe 1,0 unitate, cu program de muncă de 7 ore pe zi, 5 zile în săptămână”, se arată în comunicatul Procuraturii.

La fel, din funcția deținută de director al instituției medicale, Creciun a încheiat contracte de prestări servicii cu soția sa, în cadrul unor acorduri de parteneriat cu altă instituție medicală din străinătate. În consecință, soția sa obținut 464 008 lei și respectiv 3000 dolari SUA, echivalentul a 51 643,8 lei.

La solicitarea procurorilor, Oleg Creciun are interdicție de a părăsi țara, pe un termen de 60 zile.

Mai mult ca atât, pentru a garanta executarea pedepsei amenzii, la demersul procurorilor, cu autorizarea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute cu drept de proprietate deținute de inculpat și anume: cota-parte de ½ din proprietatea comună în devălmășie, asupra unui autoturism; cota-parte de ½ din proprietatea comună în devălmășie pentru o încăperea locativă și respectiv cota-parte de 1/3 pentru altă încăpere locativă.

Menționăm că, din 1 martie 2022, Spitalul raional Cahul are un nou director. Este vorba despre Vasile Rotaru.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: