Ex-membrii ȘOR, cu speranță la Curtea Constituțională? Cer urgentarea examinării sesizării privind interdicția de a candida la alegeri
Full Article 4 minutes read

Ex-membrii ȘOR, cu speranță la Curtea Constituțională? Cer urgentarea examinării sesizării privind interdicția de a candida la alegeri

Deputata Marina Tauber a anunțat că a solicitat Curții Constituționale urgentarea examinării sesizării prin care au fost contestate ultimele modificări la Codul electoral, potrivit cărora membrii ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegeri. Mai mult, Tauber susține că a solicitat Înaltei Curți „reexaminarea cererii de suspendare a acțiunii legii contestate”. 

Vă anunțăm că ieri, 24 octombrie 2023, am solicitat Curții Constituționale urgentarea examinării sesizării noastre, prin care am contestat ultimele modificări la Codul electoral, potrivit cărora, sute de persoane au fost lipsite de dreptul de a candida la alegeri. Mai mult decât atât, am solicitat Înaltei Curți reexaminarea cererii de suspendare a acțiunii legii contestate, după ce în data de 19 octombrie 2023, CC a sistat examinarea în urma atestării parității de voturi”, a scris Tauber pe rețelele de socializare, pe 25 octombrie.

Subliniem faptul că, pe rolul Curții se află examinarea sesizării nr. 226a din 16 octombrie 2023, cu privire la verificarea constituționalității Legii nr. 280 pentru modificarea Codului electoral al Republicii Moldova”, a menționat deputata.

Ea a adăugat că „restricțiile de a participa la alegeri au fost reintroduse de majoritatea parlamentară (PAS) cu o viteză nemaipomenită”.

Într-o singură zi, proiectul a fost înregistrat și votat în două lecturi, promulgat și publicat. Lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de a candida la alegeri este întocmită de Serviciul de Informații și Securitate și organele procuraturii. Prin urmare, dreptul mai multor cetățeni de a candida la alegeri a fost restricționat, inclusiv pe mine, la Bălți, pe domnul Pavel Verejanu la Orhei și alții. (…) La adoptarea acestei Legi controversate au fost neglijate zeci de norme constituționale și standarde internaționale în materie electorală. Totodată, a fost încălcată grav procedura de legiferare, au fost ignorate concluziile Curții Constituționale și ultimului aviz al Comisiei de la Veneția, care a criticat dur impunerea unor restricții în ceea ce privește dreptul de a fi ales, în baza unor criterii subiective, netransparente și neproporționale”, a conchis Tauber.

Menționăm, cererea către Curtea Constituțională a fost semnată de Marina Tauber, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova și Petru Jardan – deputați independenți (din fostul partid „ȘOR”)

Ex-membrii ȘOR, cu speranță la Curtea Constituțională? Cer urgentarea examinării sesizării privind interdicția de a candida la alegeri

Telegram/Marina Tauber

Ex-membrii ȘOR, cu speranță la Curtea Constituțională? Cer urgentarea examinării sesizării privind interdicția de a candida la alegeri

Telegram/Marina Tauber

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat în dimineața zilei de 4 octombrie că Parlamentul va opera noi modificări la Codul Electoral, care să pună în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Inițiativa a venit după ce, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.(e) din Codul electoral – propus și votat anterior de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri.

Acum, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora persoanele nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Printre acestea sunt persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”.

Proiectul de lege a fost votat în prima și în a doua lectură în aceeași zi în care a fost propus – pe 4 octombrie. „Pentru” și-au dat votul 58 de deputați PAS. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații din fostul partid „ȘOR”, a boicotat ședința.

În aceeași zi, pe 4 octombrie, președinta Sandu a promulgat modificările la Codul Electoral, propuse și votate de PAS.

Pe 16 octombrie, un grup de deputați ai fostului Partid Șor au depus la Înalta Curte o sesizare prin care au cerut magistraților să verifice dacă modificările adoptate la Codul Electoral pe 4 octombrie se încadrează în albia constituționalității, scrie Radio Moldova. Potrivit sursei, trei zile mai târziu, Curtea a decis să sisteze examinarea cererii pentru că o eventuală declarare a neconstituționalității acestei Legi nu va avea niciun efect. Curtea a constatat că toate procedurile de desemnare și de înregistrare a candidaților au expirat. Prin urmare, concurenții electorali nu vor putea fi restabiliți în exercițiul dreptului de a candida la alegeri.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: