Ex-premierul Moldovei Ion Sturza a suferit un accident sever pe munte: „M-am înfipt și cu dinții în ultimul petic de pământ”
Full Article 3 minutes read

Ex-premierul Moldovei Ion Sturza a suferit un accident sever pe munte: „M-am înfipt și cu dinții în ultimul petic de pământ”

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza a suferit un accident grav pe munte în data de iunie. Informația a fost confirmată chiar de către acesta, pe 6 iunie. Fostul politician a precizat că a fost la un pas de moarte după ce a alunecat în timpul unei drumeții în România, fiind preluat de salvamontiști, iar ulterior de SMURD. În prezent, urmează un tratament, inclusiv cu sedative.

Da, am suferit un accident sever pe munte de Ziua copiilor. Ultimul pas, ultimul pasaj cu gheață și zăpadă pe o brână mai ciudată și… hăul… Norocul (dacă se poate de vorbit aici de noroc) a fost că am reușit să mă regrupez și stabilizez înainte de segmentul vertical. La un pas de… Am fost stabilizat pe munte de doi mountaneers (alpiniști) inimoși care – cu riscul vieții – au coborât către mine până au venit cei de la Salvamont. Știu că le-a fost extrem de greu, le auzeam vocile tot mai alarmate. Nu știu cine sunt, știu doar atât: unul din ei îmi povestea că el crede în Dumnezeu și că totul va fi bine! Și chiar a fost. O să-i găsesc neapărat pe salvatorii mei pentru a face o rugăciune împreună pentru sănătatea și salvarea tuturor”, a relatat Ion Sturza.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a precizat că incidentul a avut loc în România. El a fost ajutat de echipa Salvamont de la Piatra Arsă. Ulterior, el a fost preluat de un echipaj SMURD Sinaia – stabilizat, oxigenat și transportat la Unitatea de Urgență Ploiești.

Preluat, triat, testat, chirurgie, stabilizat. Văzând aglomerația mare de la Urgență, am preferat să nu ocup patul cuiva și am fost transferat la Centrul de recuperare de la Enayati Medical City din București. Prietenul meu Wargha Enayati și echipa sa au făcut minuni. Acum sunt bine și scriu prostii pe Fb”, a mai scris Sturza.

Ex-premierul a mai menționat că nu știe când va reveni pe munte, însă este sigur că o va face. El a precizat că practică hikingul de „zeci de ani” și că a parcurs aproape toate traseele majore – Himalaya, Caucaz, Alpi, Kili, Ghețarii din Ecuador, Patagonia, fără niciun accident major.

A fost un test dur – nu m-am speriat, panicat, doar m-am înfipt și cu dinții în ultimul petic de pământ și am început… să mă gândesc la viața mea. Când știi că aproape tot ce ar fi trebuit să faci în viață ai făcut, că nu va plânge multă lume în urma ta, e mai ușor să desclești dinții, să desfaci mâinile pentru ultimul zbor… Și încă o lecție. Nu fii arogant și încrezător. Muntele nu fuge, tu zbori! (…) A fost să se întâmple pe „munțișorii” de acasă, pe un traseu pe care l-am făcut de zeci de ori. Echipat ca la carte și în condiții fizice foarte bune. Dar știți ce? Poate eu încă aiuresc sub influenta sedativelor, dar poți să mori și căzând în propria baie. Pentru ce trăim, doar pentru plăceri banale trupești, bani și karaoke bar?! Nu știu când voi reveni pe munte. Dar voi reveni la sigur!”, a conchis Ion Sturza.

Ion Sturza a fost prim-ministrul Republicii Moldova în perioada 12 martie-21 decembrie 1999. Anterior, el a deținut funcția de vicepremier și ministru al economiei în cabinetul Ciubuc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: