NewsMaker / Екатерина Дубасова

Expert în drept: Deputații din Găgăuzia riscă 7 ani de închisoare, pentru că au permis purtatea panglicii Sf. Gheorghe

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei, care au adoptat decizia prin care este permisă purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul autonomiei riscă cel puțin 7 ani de închisoare, potrivit doctorului habilitat în drept, Teodor Cârnaț. În același timp, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, a declarat că decizia este ilegală și va fi contestată în instanța de judecată. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 29 aprilie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Există legea și legea prevede foarte clar limitele Autonomiei Găgăuziei și ce decizii ei pot sau nu să ia prin votul lor în Adunarea Populară. Decizia pe care au luat-o ei nu poate să vină contra unei decizii la nivel național, deoarece limita la Autonomia lor este foarte strictă și ei cumva au trecut peste. Respectiv, noi vom contesta această decizie în instanță”, a declarat Eugeniu Sinchevici.

Potrivit lui Sinchevici, reprezentantul Cancelariei de Stat pregătește deja acel demers, care va fi depus „în cel mai scurt timp la instanță și, cu siguranță, legea va fi respectată. În același timp, în demersul către instanță, noi vom ruga suspendarea legii până în momentul deciziei instanței”.

„Decizia lor va fi contestată și noi vom vedea prin decizia instanței dacă au fost sau nu încălcate limitele Autonomiei Găgăuze”, a mai spus deputatul.

Doctorul habilitat în drept, Teodor Cârnaț, susține că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei riscă dosar penal, inclusiv închisoare de cel puțin șapte ani.

„Fiecare membru al Adunării Populare a Găgăuziei, care a votat această lege locală împotriva legii Parlamentului RM, e pasibil să fie tras la răspundere penală pentru două componente de infracțiuni. Prima, pentru promovarea războiului, agresiunii, discriminării, urii interetnice și a doua componentă, pentru infracțiune, noi suntem în perioada stării de urgență în domeniul securității, intentarea dosarului penal pentru separatism. Este un gen de infracțiuni grave și riscă privațiune de libertate, nu mai puțin de șapte ani de zile, dacă vorbim de separatism, agresiune și chemare la război, două componente destul de grave pentru persoane care vor fi vizate pe aceste dosare penale”, a precizat Teodor Cârnaț.

Pe 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat un proiect de lege care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah.

Decizia a fost luată peste două săptămâni după ce Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: