procuratura.md

Experți în infracțiuni fiscale din Marea Britanie au sosit la Chișinău. Ar putea colabora cu procurorii moldoveni

În după amiaza zilei de ieri, 14 februarie 2022, conducerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS a avut o întrevedere cu mai mulți experți britanici, aflați într-o vizită de documentare la Chișinău. Delegația Marii Britanii a sosit cu scopul de a stabili oportunități de parteneriat, în vederea identificării și urmăririi penale în domeniul spălării banilor și confiscării, se arată într-un comunicat de presă.

Din componența delegației Marii Britanii fac parte:
1.  Robert MacArthur, consilier de asistență tehnică în finanțe ilicite – investigații financiare, Unitatea de asistență tehnică, Combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului;
2.  Nadeem Ahmed, șeful departamentului juridic, Unitatea de asistență tehnică, Combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului;
3.  Paul Hylands – ofițer de legătură pe infracțiuni fiscale;
4.  Gary Davies – șef adjunct al Misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău;
5.  Iulia Gutuleac – ofițer politic din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

În cadrul întrevederii, delegația a anunțat despre înființarea Unității de asistență tehnică în Marea Britanie, dedicată parteneriatului și cooperării cu alte țări în implementarea standardelor Grupului de acțiune financiară. Scopul acestei unități tehnice este de a îmbunătăți capacitatea de prevenire, urmărire și sancționare a celor care comit infracțiuni de spălarea banilor și finanțarea terorismului, precum și acordarea ajutorului la prevenirea fluxurilor financiare ilicite în sistemul financiar britanic.

La rândul său, conducerea Procuraturii Generale a informat delegația despre aspectele de ordin legislativ din Republica Moldova, ce țin de domeniul aplicării sechestrelor, confiscării bunurilor infracționale, precum și etapele procesului de recuperare a bunurilor infracționale.

Amintim că, în prezent, în Marea Britanie s-ar afla mai multe persoane cercetate penal în Republica Moldova. Printre aceștia se numără Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Contantin Botnari.

Amintim că, pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: