Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a prezentat, recent, nanosatelitul „TUMnanoSAT”, care urmează să fie transmis către Agenția Spațială Japoneză JAXA. Cea din urmă va asigura transportarea acestuia în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.
La elaborarea nanosatelitului au contribuit profesori, colaboratori științifici din diferite departamente ale UTM, în tandem cu echipe de studenți, masteranzi și doctoranzi.
Prezent la lansarea nanosatelitului, ministrul Economiei Sergiu Gaibu a spus că evenimentul vine să confirme faptul că Republica Moldova este capabilă să dezvolte tehnologii. „Iar Ministerul Economiei intenționează să acorde suport și să direcționeze resurse în domeniul inovației și tehnologiei pentru a conecta mediul științific cu dezvoltarea economică”, a spus Gaibu.
În mesajul său, rectorul UTM, Viorel Bostan a spus că proiectul are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie. „Totul s-a născut dintr-un vis și astăzi acest vis a devenit realitate. UTM va fructifica în continuare aceste aspirații, contribuind la crearea unei platforme moderne pentru dezvoltarea tehnologiilor spațiale”, a declarat Bostan.
„TUMnanoSAT” a fost proiectat, construit și testat pe durata perioadei iulie 2019 – octombrie 2021. „TUMnanoSAT” reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg.
Nanosatelitul va avea următoarele misiuni:
- educațional:
– testarea senzorilor subsistemului pentru determinarea atitudinii satelitului (magnetometre, micro-giroscoape, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control a atitudinii”
– dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicare „satelit – stație terestră”;
– testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru obținerea modurilor optime de distribuție a energiei acumulate.
- de cercetare:
– studierea funcționalității și comportamentului nanosenzorilor în condițiile spațiului virtual;
– testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiației spațiale.
Lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” se va desfășura în 4 etape:
- transmiterea satelitului la Centrul Spațial Tsukuba (JAXA) pentru testarea și validarea finală. Acolo va avea loc integrarea satelitului în lansatorul orbital JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer);
- transportarea satelitului către centrul de lansare (cel mai probabil în SUA);
- lansarea satelitului către Stația Spațială Internațională (este prevăzută lansarea cu misiunea SpaceX-25 (Falcon 9) – neconfirmat);
- propulasarea pe orbită a satelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (de pe modulul Kibo al Agenției Aerospațiale din Japonia).