dse.md

Explozia de la Sângerei: Se presupune că explozia ar fi putut izbucni în urma acumulării de gaze (VIDEO)

Oamenii legii au efectuat primele cercetări în cazul exploziei produse în orașul Sângerei în urma căreia trei persoane au fost prinse sub dărâmături. Doi oameni au fost salvați iar unul a fost găsit decedat. Potrivit primelor cercetări efectuate la fața locului de către specialiști, se presupune că explozia ar fi putut izbucni în urma acumulării de gaze naturale.

În procesul de deblocare a ruinelor și de căutare a sinistraților, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan.  Mai mult, potrivit primelor investigații în casă era instalată o coloană alimentată la gaze.

În continuare la fața locului lucrează specialiștii pentru elucidarea tuturor circumstanțelor de producere a deflagrației.

Amintim că deflagrația a avut loc în sera zilei de 26 ianuarie. În acest sens salvatorii au desfășurat contra cronometru  operațiunea de salvare și recuperare a doi sinistrați o femei în vârstă de 61 de ani și a unui bărbat în vârstă de 68 de ani. Un alt bărbat deblocat din ruine de echipele de intervenție este decedat.

Potrivit oamenilor legii, pentru lucrările complexe de salvare și deblocare în cadrul misiunii au acționat 74 de salvatori cu 20 unități de tehnică.

Salvatorii continuă monitorizarea situației în urma deflagrației produse într-o casă de locuit de pe strada George Coșbuc din orașul Sângerei. Potrivit primelor cercetări efectuate la fața locului de către specialiști, se presupune că explozia ar fi putut izbucni în urma acumulării de gaze naturale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: