Exporturile de vinuri în 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii cinci ani
Full Article 2 minutes read

Exporturile de vinuri în 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii cinci ani

Vinul Moldovei a încheiat anul 2019 pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii cinci ani. Într-un comunicat de presă publicat în data de 27 ianuarie, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) informează că, anul trecut, Republica Moldova a exportat peste 156 de milioane de litri de vin, în creștere cu 9% sau cu peste 12 milioane de litri față de 2018.

Potrivit ONVV, Republica Moldova a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de peste trei milioane de lei. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%.

Vinurile liniștite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile – 20%, iar spumantele și vinurile fortificate – câte 3%.

Pe parcursul anului 2019, România a continuat să fie o piață strategică și s-a aflat în fruntea clasamentului țărilor care importă vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, piață pe care deține 43% din totalul cantității vin în vrac exportat.

În anul 2019 unele piețe de destinație au fost cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: