Piața europeană rămâne principalul destinatar al vinurilor moldovenești. S-a înregistrat o creștere în valoare de 36%. O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat. Datele au fost prezentate de Ministerul Agriculturii la Conferința Oficiului Național al Viei și Vinului.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a raportat că, în anul 2023, exporturile de vin au crescut „cu 18% în volum și 24% în valoare comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor”.
Potrivit Ministerului, Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%. O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare.
„Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 USD/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat”, au comunicat reprezentanții Ministerului.
În anul 2023, potrivit sursei, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. „Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate”, au precizat reprezentanții instituției.
Ministrul Vladimir Bolea a spus că anticipează prima noastră participare la expoziția Vinitaly din Verona, în perioada următoare, unde avem privilegiul de a fi oaspeți de onoare la standul Italiei. Totodată el a menționat că, în luna martie, la expoziția Prowein, Moldova a reușit să impresioneze cu un vin inovator produs cu asistența inteligenței artificiale.
„Anul acesta va fi plin de evenimente, cu planuri de prezentare a vinurilor moldovenești pe piețele internaționale. Aceste inițiative fac parte din eforturile noastre de a promova Moldova pe scena internațională. În plus, în luna iunie, Chișinăul va găzdui a 14-a reuniune a Grupului de Lucru Consultativ de Experți Regionali din Europa de Sud-Est, o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență și bune practici în domeniul vitivinicol”, a menționat Bolea.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!