Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online
Full Article 3 minutes read

Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online

După ce acum două săptămâni unele canale de Telegram au scris că avioane ucrainene F16 vor staționa la Aeroportul Mărculești iar ministrul Apărării de la Chișinău a dezmințit informația, acum pe aceeași platformă se menționează că avioanele F16 vor tranzita Moldova pentru a ajunge în România și că Maia Sandu și Vladimir Zelenski ar fi convenit asupra acestui lucru. Solicitați de NewsMaker pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au numit informația „dezinformare cu caracter provocator” și care are scopul „de a induce frica în societate”. Președinția nu a comentat deocamdată informațiile.

O nouă informație cu privire la avioanele ucrainene F16

Pe 5 februarie, un canal de Telegram din Ucraina a scris că avioanele „F-16 într-adevăr nu vor staționa în Moldova”.

De fapt, Zelenski s-a înțeles cu președintele Moldovei Maia Sandu că avioanele de luptă vor putea zbura prin spațiul aerian al Moldovei, ca parte a misiunii lor”, a menționat canalul de Telegram. Aceeași sursă a scris că „nuanțele utilizării” F-16 vor fi discutate la mijlocul lunii februarie la o întâlnire trilaterală la Chișinău între reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Moldovei și României.

Despre aceasta se discută în corespondența dintre Kuleba și Popescu, care a ajuns la noi de la un insider din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei”, a comunicat canalul de Telegram.

Sursa a mai menționat că „avioanele F-16 vor staționa în România, unde funcționează Centrul European de Instruire, care efectuează instruiri pentru piloții noștri din Forțele Aeriene”. 

Decolarea/aterizarea F-16-urilor în România și zborul acestora prin Moldova ar trebui să protejeze F-16-urile de interceptoarele și sistemele de apărare aeriană rusești, crescând astfel capacitatea lor de supraviețuire”, a mai spus același canal de Telegram. 

Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online

La scurt timp, mai multe canale de Telegram din Republica Moldova au preluat informația.

Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online Fals: Sandu și Zelenski s-au înțeles ca avioanele F-16 ucrainene să tranziteze Moldova. Un nou fake în spațiul online

Ministerul Apărării de la Chișinău: informații false

Într-un comentariu pentru NewsMaker, reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au calificat informația „dezinformare cu caracter provocator”.

În ultimele zile, mai multe dezinformări cu caracter provocator care vizează instituția de apărare au apărut în spațiul online, în special pe canalele de Telegram. Potrivit unora din acestea, Ministerul Apărării ar fi permis staționarea avioanelor F-16, care aparțin Ucrainei, pe aerodromul de la Mărculești sau că Republica Moldova ar pregăti militari ucraineni pentru o invazie în regiunea transnistreană. Dezmințim categoric aceste informații false care au scopul de a induce frica în societate. Rugăm cetățenii să fie vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale”, a comunicat Ministerul Apărării, solicitat de NM pentru o reacție cu privire  la presupusa tranzitare a spațiului aerian al Moldovei a avioanelor ucrainene F16.

***

În ianuarie, canale de Telegram anonime de limbă rusă promovau informația că aeroportul din Mărculești va servi pentru păstrarea unor avioane F-16 ale Ucrainei. Mai mult, autorii care răspândeau această informație susțineau că ministrul Apărării Anatolie Nosatîi ar fi confirmat-o. Ulterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a dezmințit informațiile. Nosatîi a declarat că astfel de narative sunt promovate pentru a discredita Ministerul Apărării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: