Falsificau acte pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Șase persoane, cercetate penal
Full Article 2 minutes read

Falsificau acte pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Șase persoane, cercetate penal

Șase persoane persoane sunt suspectate de corupție și fals în acte publice pentru facilitarea dobândirii cetățenia Republicii Moldova de către străini, în special din Federația Rusă. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat zece percheziții pe caz, în cadrul cărora au fost ridicate obiecte și documente. 

Potrivit unui comunicat publicat de CNA, investigarea falsificării actelor pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova a început după ce mai multe cazuri au fost raportate de Agenția Servicii Publice.

Mai mulți străini care intenționau să dobândească cetățenia moldovenească prin recunoașterea faptului că ar avea cel puțin unul dintre părinți, bunei sau străbunei născuți pe teritoriul țării noastre, acționând personal, sau prin persoane împuternicite, folosind acte de stare civilă cu conținut denaturat, obțineau extrasele certificatelor de naștere ale persoanelor născute pe teritoriul Republicii Moldova. Documentele erau eliberate pe numele unor persoane care aveau nume și prenume asemănător cu pretinsele rude (bunei, străbunei), astfel încât să întrunească condițiile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere.

Pe 3 iunie, ofițerii CNA, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, au efectuat zece percheziții pe caz. În urma descinderilor, au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale. Astfel, șase persoane au calitatea de bănuit și urmează, după audieri, să fie cercetate în stare de libertate.

CNA a precizat că în perioada analizată (1 ianuarie 2022-15 aprilie 2024) au fost depuse 4 317 cereri de dobândire a cetățeniei R. Moldova din care 2 577 de cereri au fost acceptate, 210 au fost refuzate și restul se află în proces de examinare sau suspendate până la primirea răspunsurilor de la autorități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: