gorod.lv

Familiile tinere vor putea beneficia de compensații la plata serviciilor comunale. În ce condiții vor fi acordate

Familiile tinere din municipiul Chișinău, ale căror venituri pentru o singură persoană nu depășesc 5 mii de lei lunar, iar cel puțin unul dintre soți este mai tânăr de 35 de ani, vor putea beneficia de compensații la plata serviciilor comunale. Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi, 20 noiembrie, în unanimitate, modificările de rigoare la regulamentul cu privire la compensațiile pentru serviciile comunale, pentru anumite categorii sociale.

Compensațiile vizează atât facturile pentru energie electrică, cât și cele pentru apa potabilă, gaz și energie termică. În cazul în care familia locuiește într-un apartament cu încălzire centralizată, aceasta va primi o compensație în mărime de 40% din suma indicată în factură.

În cazul în care încălzirea locuinței este realizată prin alte mijloace, compensația va constitui 500 de lei, lunar.

Familiile tinere, dar și alte categorii de persoane din categoriile defavorizate, vor putea beneficia de compensații până în data de 1 iunie 2020. Ulterior, plățile ar putea fi prelungite.

Șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ghenadie Dubița, a precizat că pentru compensațiile alocate până în data de 1 iunie 2020 vor fi necesare 110 mln de lei. Totodată, acesta a menționat că numărul de beneficiari nu este limitat și pot solicita compensații toți locuitorii Chișinăului care se încadrează în criteriile prevăzute de regulament.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: