„Fantaziori politici”. Cum comentează Igor Dodon scenariul declanșării anticipatelor, prin demisia deputaților
Full Article 3 minutes read

„Fantaziori politici”. Cum comentează Igor Dodon scenariul declanșării anticipatelor, prin demisia deputaților

Noul președinte al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon, respinge categoric scenariul declanșării alegerilor parlamentare anticipate prin demisia benevolă a tuturor deputaților din actualul legislativ. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, după desfășurarea congresului socialiștilor, care a avut loc pe 30 decembrie.

Întrebat de jurnaliști cum comentează posibilitatea dizolvării parlamentului prin demisia tuturor deputaților, Igor Dodon a respins categoric ideea.

„Unii deputați din opoziție, din echipa actualului președinte, sunt „fantaziori politici”. Ei cred că așa se poate de scris Constituția pe genunchi și mulți dintre ei iau exemplu de la Plahotniuc. Cei care cred că se poate de jucat astfel cu Constituția. În Constituție este indicat expres ce trebuie să se întâmple. Guvernul și-a dat demisia, este hotărârea Curții Constituționale din august, anul curent, care spune că, indiferent de rezultatele consultărilor cu fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze candidatul la funcția de prim-ministru”, a explicat Dodon.

Liderul PSRM susține că, dacă nu se va conforma acestor prevederi, președinta Maia Sandu va uzurpa legea supremă a statului.

„Nu merge varianta aceasta. Sau mergi la uzurparea Constituției. Primul act al actualului președinte. Las să înainteze candidat. dacă nu s-a votat prim-ministru de două ori, în decurs de 45 de zile, mergeți la alegeri parlamentare anticipate. Vom vota noi sau nu? Cel mai probabil – nu. Dar să vedem pe cine înaintează. De aceea, ceea ce spun unii deputați și încearcă să jongleze și cred că, dacă suntem oameni serioși, dar noi suntem oameni serioși, trebuie să mergem conform Constituției”, a argumentat politicianul.

Igor Dodon a mai spus că, pentru a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate în acest mod, ar trebui ca toți deputații din legislativul actual, dar și cei care sunt pe listele de așteptare să demisioneze – în total, circa 500 de persoane.

***

Anterior, deputații din PAS au relatat pentru NM că au studiat posibilitatea demisiei deputaților și au invocat decizia Curții Constituționale din 1993, care prevede că parlamentul nu se poate autodizolva, însă toți deputații pot să-și depună mandatele, la fel ca și cei care urmează pe listele de partid.

Scenariul însă a fost respins de PAS, pe motiv că o parte dintre parlamentari au acces în legislativ în urma alegerilor în circumscripțiile uninominale, iar locul lor ar urma să fie ocupat în urma desfășurării unui scrutin nou. În afară de asta, Codul Electoral prevede că, dacă lista de partid cu potențialii deputați a fost epuizată, mandatele sunt distribuite altor partide.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: