Fără compensații la facturile agenților economici pentru gaz. Explicația Nataliei Gavrilița
Full Article 2 minutes read

Fără compensații la facturile agenților economici pentru gaz. Explicația Nataliei Gavrilița

Agenții economici nu vor benefica de compensații din partea statului în contextul scumpirii gazului natural. Precizarea a fost făcută de către prim-ministrul țării Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă din 10 noiembrie.

„Luând în considerație că am negociat un preț bun, care este de două ori mai mic decât prețul de piață, și care este mai mic și decât prețul la gazele naturale în regiune, acest program de compensații se va limita la consumatorii casnici”, a răspuns Natalia Gavrilița la întrebările jurnaliștilor.

Menționăm că, tot pe 10 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban a menționat că persoanele juridice consumă circ 200 mln de metri cubi de gaz pe an, ceea ce constituie 20% din volumul consumului total.

Cei mai mari consumatori de gaz sunt întreprinderile de prelucrare a sticlei, fabricile de ciment și întreprinderile de producere a zahărului.

***

Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

În ajun, ANRE a aprobat tariful temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: