parlament.md

Fără datorii vamale pentru persoanele cu dizabilități și reguli noi pentru mașinile cu numere străine: Proiect PAS

Deputatul PAS, Radu Marian, a înregistrat un proiect de lege care prevede anularea datoriilor vamale pentru anumite persoane cu dizabilități, reglementări privind primele de asigurare medicală și ajustări ale regimului vamal pentru autoturisme cu numere străine.

Într-o postare pe Facebook, deputatul a menționat că proiectul este rezultatul audiențelor cu cetățenii și oferă soluții pentru mai multe probleme expuse de aceștia.

Una dintre prevederi este anularea datoriilor vamale și a penalităților impuse persoanelor cu dizabilități care au importat automobile cu scutiri, dar au fost sancționate ulterior din cauza unor utilizări considerate neconforme.

Potrivit deputatului, anumite persoane cu dizabilități au primit aceste penalități din cauza unor încălcări minore privind utilizarea acestor automobile (de exemplu, au dat temporar automobilul în folosință altei persoane etc.) sau din cauza unor confuzii legate de aplicarea legii. De menționat că prevederea nu se aplică persoanelor terțe care au folosit aceste vehicule fără a plăti taxele de import – acestea rămân pasibile de răspundere.

Proiectul mai prevede autorizarea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să încheie acorduri de amânare sau plată eșalonată a primelor de asigurare medicală în sumă fixă și amenzilor percepute în anii 2023-2024. Măsura vine în sprijinul celor care, fără să știe, au acumulat datorii (de exemplu, pentru că aveau o întreprindere individuală inactivă, dar nedeclarată).

De asemenea, inițiativa vizează perfecționarea mecanismului de restituire a plăților de asigurare medicală în sumă fixă în cazul în care persoana fizică care se asigură până la 31 martie, iar ulterior se angajează și plătește poliția de asigurare medicală din salariu. Proiectul de lege va permite ca aceștia să primească înapoi suma fixă plătită până la 31 martie.

Un alt aspect important al proiectului este simplificarea procedurilor vamale pentru vehiculele cu numere străine rămase în țară peste termenul legal și care au fost distruse sau dezmembrate. În locul taxelor mari aplicate în prezent, se va utiliza o formulă de calcul în funcție de valoarea reală a mașinii.

Proiectul include și o prevedere specială pentru soluționarea unui caz din 2005. O persoană a introdus în Republica Moldova,un autoturism care, la momentul plasării în regim vamal de import, nu îndeplinea cerințele legale privind vârsta maximă admisă. Din cauza neînțelegerilor privind aplicarea legislației și a proceselor judiciare de lungă durată, procedura nu a putut fi finalizată până în prezent. Noua măsură va permite introducerea autoturismului în libera circulație.

Potrivit deputatului, proiectul urmează să fie dezbătut și votat în această lună. Parlamentarul a încurajat societatea civilă și cetățenii să transmită sugestii pentru îmbunătățirea textului legislativ.

Download (1) by Doina Buruiană

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: