Facebook/Vlad Filat

Fără Vlad Filat la alegerile prezidențiale. Ex-premierul are încă statut de condamnat și nu poate candida

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, nu va putea concura la alegerile prezidențiale din această toamnă. PLDM a publicat un comunicat în care susține că Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) „a blocat” executarea hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în privința acestuia. Prin urmare, statutul de condamnat al lui Vlad Filat este în vigoare, ceea ce exclude o eventuală candidare la alegeri. 

Cu regret și profundă îngrijorare, membrii CPN au constatat derapajele tot mai pronunțate de la valorile democratice promovate de actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu. În special, s-a accentuat faptul că guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege şi de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democraţiei”, se arată în comunicatul PLDM.

În ceea ce privește referendumul constituțional privind integrarea europeană, formațiunea politică a declarat că acesta este „inutil” și reprezintă o inițiativă „cu un caracter pur electoral”, care ar fi menită să promoveze candidatul PAS la alegerile prezidențiale – Maia Sandu. Cu toate acestea, PLDM și-a îndemnat susținătorii să voteze „Pentru”, ca să fie protejat viitorul european al cetățenilor.

NM a solicitat o reacție referitor la acuzațiile PLDM de la PAS, însă formațiunea a refuzat să comenteze.

Vlad Filat

Precizăm că Vlad Filat a fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2009 și 2013. În octombrie 2015, politicianul a fost lipsit de imunitatea parlamentară, fiind cercetat penal. În același timp, el a demisionat din funcția de președinte al PLDM.

În 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupție pasivă, însă a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.

Filat a revenit la conducerea PLDM în august 2020.

În perioada în care ex-premierul s-a aflat după gratii, avocații săi au depus o cerere la CtEDO cu privire dosarul penal în care a fost condamnat. Pe 31 ianuarie 2023, CtEDO a condamnat Guvernul de la Chișinău pentru un proces inechitabil în cazul lui Vlad Filat. De asemenea, instanța a obligat Guvernul să-i achite 7 500 de euro în calitate de despăgubiri.

La începtul acestei veri, liderul PLDM și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

***

Precizăm că alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional privind integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: