UPDATE „Ne impuneți să ne implicăm în politică”. Fermierii au protestat în PMAN și au încercat să intre în guvern (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

UPDATE „Ne impuneți să ne implicăm în politică”. Fermierii au protestat în PMAN și au încercat să intre în guvern (VIDEO)

Câteva zeci de fermieri din diferite regiuni ale țării au organizat pe 15 decembrie un protest în centrul Chișinăului. Aceștia au aduse boxe și un microfon în Piața Marii Adunări Naționale. Ei sunt nemulțumiți de atitudinea guvernului față de problemele cu care se confruntă fermierii. De asemenea, sunt împotriva propunerii guvernului de a majora TVA-ul de la 8 la 12%. 

UPDATE (14:30) Protestul s-a încheiat. Agricultorii au decis că tractoarele vor rămâne în PMAN. Următoarea manifestație se va desfășura joi, în țara clădirii parlamentului.

UPDATE (13:30) Fermierii s-au îndreptat către clădirea guvernului și au încercat să pătrundă în interior. Polițiștii i-au împierdicat și, în rezultat, s-au produs îmbrânceli.

„Noi suntem permanent avertizați să nu facem una, alta. Noi ne străduim să respectăm legea, dar ei ne impun să încălcăm unele prevederi. Nu venim la proteste din plăcere, dar atunci când nu mai putem tolera atitudinea batjocoritoare față de agricultori și oamenii de la sate. Cui vor trebui drumurile și canalizarea dacă oamenii pleacă peste hotare. Această politică oarbă este un genocid asupra populației Moldovei. Ne impuneți să ne implicăm în politică și ne vom implica. Plecați! Nimeni nu va plânge după voi”, a declarat Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Fermierilor (FNFM).

Iar agricultorul Vlad Ciobanu, din Rezina, a îndemnat conducerea Ministerului Agriculturii să demisioneze: „Acești guvernanți au călcat în picioare dorințele noastre. Am fost numiți în diferite feluri, „bețivi”, „hoți”, dar ce fel de hoți suntem noi, care le aducem pâinea pe masă? Nu diaspora este electorat paralel, dar Ministerul Agriculturii este paralel cu agricultorii. Domnule Perju, dacă nu poți face un dialog cu agricultorii, cu oamenii care plătesc ca să stai în birou, pleacă!”

Pe 14 decembrie, un grup de agricultori a reușit să obțină o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Ulterior, în cadrul ședinței guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat un amendament propus de Partidul Socialiștilor la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, prin care propune aplicarea cotei unice TVA în agricultură din 1 iulie și nu din 1 ianuarie 2021, așa cum a propus inițial executivul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: