realitatealive.md

UPDATE „Ne impuneți să ne implicăm în politică”. Fermierii au protestat în PMAN și au încercat să intre în guvern (VIDEO)

Câteva zeci de fermieri din diferite regiuni ale țării au organizat pe 15 decembrie un protest în centrul Chișinăului. Aceștia au aduse boxe și un microfon în Piața Marii Adunări Naționale. Ei sunt nemulțumiți de atitudinea guvernului față de problemele cu care se confruntă fermierii. De asemenea, sunt împotriva propunerii guvernului de a majora TVA-ul de la 8 la 12%. 

UPDATE (14:30) Protestul s-a încheiat. Agricultorii au decis că tractoarele vor rămâne în PMAN. Următoarea manifestație se va desfășura joi, în țara clădirii parlamentului.

UPDATE (13:30) Fermierii s-au îndreptat către clădirea guvernului și au încercat să pătrundă în interior. Polițiștii i-au împierdicat și, în rezultat, s-au produs îmbrânceli.

„Noi suntem permanent avertizați să nu facem una, alta. Noi ne străduim să respectăm legea, dar ei ne impun să încălcăm unele prevederi. Nu venim la proteste din plăcere, dar atunci când nu mai putem tolera atitudinea batjocoritoare față de agricultori și oamenii de la sate. Cui vor trebui drumurile și canalizarea dacă oamenii pleacă peste hotare. Această politică oarbă este un genocid asupra populației Moldovei. Ne impuneți să ne implicăm în politică și ne vom implica. Plecați! Nimeni nu va plânge după voi”, a declarat Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Fermierilor (FNFM).

Iar agricultorul Vlad Ciobanu, din Rezina, a îndemnat conducerea Ministerului Agriculturii să demisioneze: „Acești guvernanți au călcat în picioare dorințele noastre. Am fost numiți în diferite feluri, „bețivi”, „hoți”, dar ce fel de hoți suntem noi, care le aducem pâinea pe masă? Nu diaspora este electorat paralel, dar Ministerul Agriculturii este paralel cu agricultorii. Domnule Perju, dacă nu poți face un dialog cu agricultorii, cu oamenii care plătesc ca să stai în birou, pleacă!”

Pe 14 decembrie, un grup de agricultori a reușit să obțină o întrevedere cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Ulterior, în cadrul ședinței guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat un amendament propus de Partidul Socialiștilor la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, prin care propune aplicarea cotei unice TVA în agricultură din 1 iulie și nu din 1 ianuarie 2021, așa cum a propus inițial executivul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: